Vijesti

Milanko Kajganić izabran za glavnog tužitelja Tužilaštva BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine imenovalo je na današnjoj sjednici Milanka Kajganića za glavnog tužitelja Tužilaštva BiH.

Kajganić je imenovan kao jedini kandidat, a u prethodnih godinu dana obavljao je funkciju vršioca dužnosti glavnog državnog tužitelja.

Za imenovanje Kajganića glasalo je 10 članova VSTV-a, dok su tri člana bila suzdržana.

Kajganić je bio jedini kandidat za tu dužnost u skladu s odlukom VSTV-a BiH na sjednici krajem septembra kojom je poništen prijedlog nadležnog Podvijeća o ponavljanju konkursne procedure.

Za spomenutu poziciju tada je nominiran, a danas i imenovan Milanko Kajganić, koji je na sjednici VSTV-a BiH izložio vlastiti program rada.

Inače, intervjuu za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, od ukupno sedam kandidata, pristupila su četiri i to – Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Nakon razgovora, kreirana je rang-lista kandidata, prema kojoj je prvorangirani bio Milanko Kajganić, drugorangirani Miroslav Janjić, trećerangirana Diana Kajmaković, a četvrtorangirani Seid Marušić.

Iako su u utrci za poziciju glavnog tužioca prvobitno ostala četiri kandidata, kandidatura Diane Kajmaković naknadno je kompromitirana stavljanjem na američku ‘crnu listu’, te provjerama koje se vrše zbog pojavljvanja njenog imena u porukama na aplikaciji ‘Sky’.

Istovremeno, tužilac Miroslav Janjić je odustao od kandidature, a Seid Marušić nije zadovoljio sve uvjete.

Biografija

Milanko Kajganić je rođen u Doboju 16.11.1975. godine. Srednju školu unutrašnjih poslova je završio u Banjaluci 1994. godine, a 1998. godine je diplomirao na Višoj školi unutrašnjih poslova u Banjaluci. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjaluci 2005. godine, a pravosudni ispit je položio 2008. godine.

U periodu od 16.06.1994. godine do 31.12.2006. godine je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu,pišu Vijesti

Od 01.01.2007. godine do 15.03.2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjaluci.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je dana 06.03.2014. godine imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH, koju je počeo obavljati 15. 03. 2014. godine.

Konsultant je organizacije OSCE-a iz oblasti krivičnog prava te je kao edukator učestvovao na više seminara organizovanih ili podržanih od strane Misije OSCE-a u BiH, Ministarstva pravde BiH i Udruženja sudija FBiH za sudije, tužioce, advokate i policijske službenike u BiH.

Član je pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine za proces pregovaranja Sporazuma o saradnji između EUROJUST-a i BiH te govori engleski jezik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh