Vijesti

Počeo novi val koronavirusa, a u BiH propada više od milion vakcina

Pandemija koronaviusa se ne smiruje. Raste broj zaraženih, što ponovno znači i nove mjere.

koronavirus - Shutterstock

Nošenje zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama i cijepljenje, u koje građani više nemaju povjerenja.

Porast broja zaraženih koronavirusom uzrokovao je nove mjere u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nošenje zaštitnih maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, redukcija posjeta, te postavljanje punktova za cijepljenje u svim općinama.

O strožim mjerama, još se ne razmišlja. “Da smo u valu pokazuju rezultati bolničkog liječenja. Imamo 124 osobe na bolničkom liječenju, 8 čak na respiratoru, a ono što je najgore je da u proteklom tjednu smo imali 21 smrtni slučaj.

Korona je tu, situacija s koronom je i dalje ozbiljna. U ovakvim situacijama, ni BiH ni Europa neće još uvijek posezati za bilo kojim mjerama”, kazao je Goran Čekez, pomoćnik ministra zdravstva BiH, javlja N1. Unatoč povećanom broju zaraženih, blaže kliničke slike pacijenata ne zahtijevaju hospitalizaciju. Zbog čega, trenutno nema ni prevelikog pritiska na zdravstveni sustav,prenose Vijesti

“Ukoliko ova situacija s kliničkom slikom ostane ovakva kao i do sada, onda nećemo sigurno ni približno imati kao što smo imali u prvom valu. Kod davanja prognoza treba biti oprezan, jer svaki novi soj se brže širi i blaži je. Međutim, ne može se nikad isključiti da se u tom ruletu, da ne dođe i da se ne razvije soj koji se sporije širi, ali koji je ubitačniji. Odnosno koji izaziva teže simptome”, kazao je Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”.

Teži simptomi bi se izbjegli cijepljenjem, ali na razini cijele države cijepljeno je tek 40%, jer su mišljenja građana o učinkovitosti cjepiva podijeljena. Upravo se ta četvrta doza preporučuje osobama starijim od 60 godina. Ponovni porast broja zaraženih, potaknuo je veće cijepljenje. Barem u nekim županijama.

“Rapidan je bio pad zainteresiranosti za cjepivo od veljače, ožujka. Mi smo zadovoljni, mi smo u prošlom mjesecu imali preko 1.200 cijepljenih. Mislim da smo mi u SŽ cijepili više od 60% naših građana”, kazao je Ademir Spahić, koordinator JZU SŽ. Dok u Bosni i Hercegovini propada milijun i 300 tisuća cjepiva, ni polovina stanovništva nije cijepljena. Broj zaraženih raste i postalo je izvjesno da je počeo novi val koronavirusa. Jedino ohrabruje činjenica da omikron soj izaziva blagu kliničku sliku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh