Vijesti

U Potočarima uz podršku općina iz Turkiye, otvorene dvije kuće staračkog doma za majke Srebrenice

Kuće su izgrađene uz podršku turskih općina Selcuklu i Karatay u saradnji s Međunarodnim fondom solidarnosti Emmaus

U Potočarima su otvorene dvije kuće staračkog doma za majke Srebrenice koje su svoje porodice izgubile u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995., javlja Anadolu Agency (AA).

Kuće su izgrađene uz podršku turskih općina Selcuklu i Karatay u saradnji s Međunarodnim fondom solidarnosti Emmaus.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora udruženja MFS Emmaus, u izjavi za AA rekao je kako je riječ o objektima kompleksa za majke Srebrenice koje udruženje privodi kraju.

”Radi se o kompleksu koji je namijenjen za majke Srebrenice, generalno Podrinja koje će u njemu doživjeti duboku starost. Namijenjen je za njihovu njegu i brigu u onim danima kada ne bude imao ko da brine”, rekao je Škrebo koji je dodao kako ceremoniji prisustvuju predstavnici tri općine iz Konye, te turskih institucija koje djeluju na području BiH.

Škrebo je rekao kako turske institucije kontinuirano pomažu u mnogim projektima. Općine Selcuklu i Karatay su i ranije pomagale projekte udruženja u Potočarima, ali i realizaciji drugih u centralnom uredu u Doboj – Istoku .

”Danas je povod svečana primopredaja dva objekta koja su finansirali u kompleksu doma za majke Srebrenice”, rekao je Škrebo.

Nada da će do kraja godine biti održano glavno otvorenje cjelokupnog kompleksa kada će biti završeno opremanje i vanjsko uređenje centra.

”Što se tiče cijelog kompleksa, doma za majke Srebrenice, njegov kapacitet je, po svjetskim standardima 84. Međutim, u našim uvjetima taj kapacitet može biti i popunjeniji. Mi smo spremni na tu prilagodbu. Što se tiče, ova dva objekta koja su finansirale općine Selcuklu i Karatay, radi se o dvije kuće koje su kapaciteta po četiri majke koje imaju jedan zajednički prostor, dnevni boravak, kuhinju, ali imaju i svoje odvojene sobe“, rekao je Škrebo.

Pojasnio je kako je jedan dio centra urađen u kontekstu staračkih domova, kolektivni smještaj, ali su unutar objekta željeli zadržati osjećaj komšiluka i porodičnog doma, pa je dio objekata građen u obliku kuća.

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali načelnik općine Selcuklu Ahmet Pekyatirmaci, načelnik općine Karatay Hasan Kilca i načelnik općine Meran Mustafa Kavus, koji su imali priliku razgovarati s prisutnim majkama.

Pekyatirmaci je u obraćanju gostima podsjetivši na dugogodišnje historijske odnose kazao kako se ovdje ne osjećaju kao gosti ni stranci.

Podsjetio je i na patnje kroz koje su stanovništvo prošlo.

”Mi smo uz vas i uvijek ćemo biti i nećemo dopustiti da se zaboravi šta se desilo“, rekao je Pekyatirmaci koji je podsjetio i na dobre odnose sa sarajevskom općinom Stari Grad.

Osvrnuo se i na dobru saradnju s mnogim turskim institucijama koje imaju aktivnosti na području Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako do danas ostvarena uspješna saradnja u oblasti obrazovanja, ali i drugih sektora koja će biti nastavljena i u budućnosti.

Osvrnuo se i na projekt čije je otvorenje održano danas te kazao kako se nada da će i ostali objekti uskoro biti završeni.

Načelnik općine Karatay Hasan Kilca rekao je kako se ovdje osjećaju kao kod kuće te zahvalio na iskazanom gostoprimstvu. Podsjetio je da su majke prethodno boravile u Konyi.

“Posjetili smo majke i vidjeli smo kuće čija je gradnja bila u toku. Tada smo obećali da će općina Karatay finansirati gradnju jedne kuće. Drago nam je što smo uspjeli održati riječ“, rekao je Kilca.

Podsjetio je da je u proteklih nekoliko godina potpisani protokoli o saradnji općina, uključujući i projekte s općinama u sklopu Unije općina turskog svijeta (TDBB).

Kazao je kako prisutne majke vidi kao vlastitu te ih zamolio da i one na njega gledaju kao sina.

”Nikada vas neću ostaviti same”, rekao je Kilca.

Programu su prisustvovali i predstavnici turske Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Institut “Yunus Emre” i ambasade Turkiye u BiH.

Zastupnik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye (TBMM) Ahmet Sorgun kazao je kako kada se god govori o Bosni i Hercegovini, ili dođe u posjetu, istovremeno osjeća i radost i tugu. Tugu zbog dešavanja kroz koja je zemlja prošla od 1992. do 1995. godine koja su Evropa i svijet mirno posmatrali, a sreću jer ovdašnji ljudi pokazuju da ima nade i imaju snagu.

”Dobro se sjećamo onoga što je Sarajevo preživjelo i to smo svi, djeca i odrasli, u Konyi osjećali. Nastojali smo pomoći koliko smo mogli. Ali, šta god smo učinili ne možemo reći da je bilo dovoljno jer ste vi zbog svoje vjere to platili životima“, rekao je Sorgun.

Dodao je kako je obaveza danas biti uz ugnjetavane, gdje god se nalazili te boriti se za pravdu i istinu.

Pomoćnica predsjednika AK Parti Leyla Sahin Usta kazala je kako je svijet imao priliku svjedočiti suživotu na ovom području, ali da je to kasnije promijenjeno.

Osudila je sva zlodjela koja su se desila te se prisjetila šehida i uputila dove za njihove duše.

”Turkiye je sada mnogo jača i nećemo vas ostaviti”, rekla je ona.

Podsjetila je kako muslimani širom svijeta i danas proživljavaju teška vremena.

Dodala je kako Turkiye nastoji pomoći svima, te da je jedini lider koji pokušava pomoći ugnjetavanima širom svijeta predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan.

Kazala je kako ove kuće čije je otvorenje danas nisu samo objekti, nego simboli bratstva i zajedništva.

Majkama je čestitala na njihovoj hrabrosti i snazi koju pokazuju i nakon mnogih proživljenih patnji.

”Vi, vrijedne majke Srebrenice ste naši heroji, i ako iko zaslužuje aplauz, to ste vi. Da Vam Allah podari snagu, i barem dio te snage i nama“, rekla je ona.

Uporedila je majke Srebrenice s majkama iz turskog Diyarbakira koje se bore za istinu i djecu koju su odveli teroristi.

Nakon obraćanja i razgovora s majkama održana je svečana primopredaja završenih kuća.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh