Vijesti

Rogić: CIK ima previše ovlaštenja, ne trebaju mu nova

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vlado Rogić, koji je jedini glasao protiv raspisivanja i održavanja Opštih izbora 2. oktobra, …

to je učinio, kako je rekao, jer ne postoje uslovi za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH, a prije raspisivanja izbora morale su biti usvojene i izmjene Izbornog zakona u parlamentu BiH.

“Glavni razlog je nepostojanje zakonskih normi koje određuju kako će se izvršiti raspodjela delegata iz županijskih skupština u Dom naroda Federacije BiH”, rekao je Rogić za “Večernji list”.

On je dodao da je presudom Ustavni suda BiH u predmetu “Ljubić” naložio da ukinute odredbe nadomjesti zakonodavac, a to je jedino Parlamentarna skupština.

Rogić je upozorio da “CIK ne može sprovesti odluku Ustavnog suda” i da to može samo parlament BiH, te da ne postoje odredbe Izbornog zakona po kojima će se sprovesti neki dijelovi izbora.

“Izborni proces mora biti biti cjelovit. Norme po kojima će se izbori sprovoditi moraju biti unaprijed određene”, ukazao je Rogić i pojasnio da zbog toga u BiH postoji dugogodišnja izborna i parlamentarna kriza.

Rogić je istakao da CIK ima previše ovlaštenja i da mu dodatna ovlaštenja ne treba propisivati.

On je poručio da se Izborni zakon mora promijeniti i ogradio se od tendencioznih izjava predsjednika CIK-a Suada Arnautovića koji je govorio o “segregaciji na osnovu enteta i etniciteta”, istakavši da članovi CIK-a moraju biti profesionalni i nezavisni prema svim političkim subjektimaili narodima,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh