Vijesti

KLJUČNI KORAK KA MIRU U UKRAJINI: Sastanak Putina i Zelenskog gotovo dogovoren? Susreti će se se u OVOJ DRŽAVI

Izrael potvrdio spremnost da bude domaćin mogućeg sastanka Putin – Zelenski u Jerusalimu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, još ranije je navodio i nazvao Izrael mogućim mjestom za sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi se riješila situacija.

– Razgovarali smo sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom. Takođe sam mu rekao da smatram da je pogrešno, nekonstruktivno da se sastajemo u Ukrajini, Rusiji i Belorusiji. Ovo nisu tačke u kojima možemo da pronađemo razumevanje i zaustavimo rat. Ne govorimo o tehničkim sastancima, već o sastanku lidera. Da li mislim da Izrael može biti takva zemlja, a posebno Jerusalim? Mislim da da – rekao je Zelenski tokom sastanka sa predstavnicima stranih medija u Kijevu u subotu.

On je dodao da ima pozitivan stav prema posredovanju izraelskog premijera Naftalija Beneta u rešavanju mirovnih pitanja između Ukrajine i Rusije.

On je rekao i da Izrael treba da bude među garantima bezbednosti za Ukrajinu.

Nakon ovih navoda, da bi Izrael mogao biti nova tačka mira, i mesto na kome će se održati nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine, oglasili su se i zvaničnici rekavši da su iz Izraela potvrdili spremnos za ovakav izazov.

– Izrael potvrdio spremnost da bude domaćin mogućeg sastanka Putin – Zelenski u Jerusalimu – rekao je Ambasador u Rusiji.

Podsetimo, ovo je šest ključnih tačaka koje su navedene kao moguće rešenje sukoba između Rusije i Ukrajine na poslednjim pregovorima ove dve delegacije u Turskoj.

Zahtevi Rusije da Ukrajina ne bude u NATO
– Prva tačka se tiče pristupanja Ukrajine NATO-u. U početku je Ukrajina insistirala na članstvu u Alijansi, ali je kasnije [ukrajinski predsednik Volodimir] Zelenski počeo da se izjašnjava o mogućnosti odbijanja – rekao je Erdogan.

Zaštita ruskog jezika u Ukrajini
– Zelenski se takođe složio sa ovim. Ruski se već govori skoro širom Ukrajine. U tom pogledu nema problema – rekao je Erdogan.

Demilitarizacija Ukrajine
– Naravno, Ukrajina je država, tako da usvajanje razoružanja od A do Š ne dolazi u obzir. Ali ni po ovom pitanju nema nejasnih aspekata. Odnosno, ukrajinska strana je izjavila da bi i po tom pitanju mogla da napravi određene ustupke – objasnio je turski lider.

Garancije kolektivne bezbednosti
– Četvrta tačka razgovora tiče se kolektivne bezbednosti. Ukrajina je pokazala pozitivan pristup i u ovom pogledu – dodao je Erdogan.

O još dve tačke, koje se tiču Krima i Donbasa, pregovori su u zastoju. Tu nema konsenzusa, smatra Erdogan. Turski predsednik je podsetio da je Zelenski predložio održavanje referenduma “o određenim formatima kompromisa” sa Rusijom. Moskva želi da Ukrajina prizna Krim kao ruski, a DNR i LNR kao nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh