Vijesti

STARINSKI RECEPT ZA KOMPOT OD SUHIH ŠLJIVA: 1 sastojak daje savršen ukus, EVO U ČEMU JE TAJNA (RECEPT)

Kompoti su odličan način korištenja sušenog voća, te zadržavanje određenog voća u prehrani i kada mu nije sezona. Takav je slučaj i sa sušenim šljivama.

Sastojci za kompot od suhih šljiva:

1,5 l vode
10 suhih šljiva
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
začine po želji (npr. par klinčića, suhi cimet…),
Također možete dodati na šnite narezan limun, jabuke, kruške, koru od naranče…

Priprema kompota od suhih šljiva:

Suhe šljive dobro oprati u hladnoj vodi.

U lonac stavit hladnu vodu, te u hladnu vodu dodati suhe šljive koje smo oprali i sve sastojke (šećer, vanilin šećer i ostale začine). Ovi ostali sastojci osim suhih šljiva se mogu dodati i kasnije, odnosno u lonac s hladnom vodom staviti suhe šljive, pustiti da prokuha, te tada dodati ostale sastojke.

Poklopiti i pustiti da kuha neko vrijeme. Kompot se treba kuhati oko sat vremena, može i dulje jer se tada šljive bolje raskuhaju. Meni je kompot bolji kada se šljive dobro skuhaju, te kompot kuham sat do sat i pol.

Vrijeme kuhanja: sat do sat i pol

Osnovni starinski recept za kompot od šljiva

Sastojci za starinski kompot od suhih šljiva:

1 litar vode
100 grama suhih šljiva
1 žlice šećera

Priprema:

Suhe šljive dobro oprati u hladnoj vodi. Staviti oprane suhe šljive u lonac, te dodati litru i pol hladne vode.

Staviti na štednjak, pojačati temperaturu da prokuha. Dodati dvije žlice šećera.

Smanjiti temperaturu, te poklopiti i ostaviti da lagano kuha oko sat vremena. Kako bi šljive bile raskuhanije i mekše može se kuhati i duže od sat vremena.

Ovakav recept ima više šljiva, te kad se one dobro raskuhaju dobije se klasično gusti kompot.

Vrijeme kuhanja: oko sat i pol

U lonac u hladnu vodu staviti sastojke, te pojačati da prokuha.

Kada kompot prokuha, smanjiti temperaturu, poklopiti lonac sa sastojcima i kuhati oko sat do sat i pol.

Gotov, poslužen kompot sa suhim šljivama

Kompot od suhih šljiva je odlična poslastica, može se piti umjesto soka, ali i jesti kao kompot. Tko voli više tekućine iz kompota može povećati količinu vode.

Kompot se može piti kao sok, možete ga dodatno procijediti kako bi bio bez komadića šljiva, te servirati čašama.

Miris i okus ovog kompota se kod nas nekako veže uz zimu, ali se može praviti tijekom cijele godine.

Sastojci su opcionalni, te možete neke preskočiti, a nešto dodati.

Starinski recept za kompot od suhih šljiva je uključivao samo osnovne sastojke, no ja često dodam i ostale začine ovisno o raspoloženju, i kakav u tom trenutku okus kompota preferiram.

Pravljenje kompota je u osnovi jednostavno, a sušeno voće se može kupiti unaprijed, tako da je ovo jednostavan način kako napraviti nešto slatko na brzinu. Osim toga odličan je i kao sok, i kao desert. Na sličan način se može raditi kompot i s drugim sušenim voćem, ili možete u ovaj recept dodati neko voće koje preferirate ili koje vam odgovara u kombinaciji sa šljivama.

Kompot je i dobar način da se bar, tekućina iz kompota, umjesto soka, konzumira kada neko voće ne preferiramo jesti, ili kada djeca ne vole neko voće, ali vole sok od tog voća, tada kompot može biti način da zamijenimo sok.

Količine iz recepta možete prilagoditi, odnosno za jači kompot staviti više šljiva, ili smanjiti količinu šećera. Meni je ovo neka optimalna količina sastojaka.

Kompot se može kuhati i samo 10 minuta. U tom slučaju će suhe šljive biti tvrđe, stoga je preferiram duže kuhanje. Ali ovisno o tome koliko raskuhane šljive u kompotu volite jesti, tome prilagodite dužinu kuhanja kompota. Nakon 10 do 15 minuta suhe šljive u kompotu će još uvijek biti prilično tvrde, dok će nakon sat i pol kuhanja biti prilično raskuhane. Sredinu između ta dva vremenska okvira možete sami odrediti prema preferencijama, ali i vremenu koje imate na raspolaganju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh