Vijesti

Zelenski spreman popustiti Putinu: Razmotrit ćemo neutralni status

Prioritet Ukrajine u ukrajinsko-ruskim pregovorima, koji će biti održani u Turskoj, bit će “suverenitet i teritorijalni integritet”, izjavio je predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski - Fena

“Želimo mir, zaista, bez odlaganja. Postoji šansa i potreba za sastanak licem u lice u Turskoj. To nije loše. Vidjet ćemo ishod”, rekao je on u obraćanju naciji.

On je također nezavisnim ruskim novinarima rekao da će vlada njegove zemlje razmotriti proglašenje neutralnosti i ponuditi garancije bezbjednosti Rusiji, a to bi značilo Ukrajinu bez nuklearnog naoružanja, javlja Beta.

Danas će u Turskoj početi nova runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije, izjavio je jedan od ukrajinskih pregovarača David Arahamija. Pregovori će trajati do srijede.

Sastanak dvije delegacije licem u lice već je održan 10. marta u Antaliji u Turskoj i to između ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dimitra Kulebe. Međutim, taj sastanak nije doveo do konkretnog napretka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh