Vijesti

Vijeće EU odstupilo od smjernica za sankcije u BiH

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik objavila je na svom Twitter profilu pitanje koje je nekoliko parlamentaraca uputilo visokom predstavniku EU Josepu Borrellu, u vezi s načinom odlučivanja po pitanju sankcija koje se tiču BiH.

“Nažalost, Vijeće je prošle sedmice nasjelo na Orbanov pritisak, čime je de facto onemogućeno uvođenje sankcija protiv aktera koji ugrožavaju sigurnost BiH, čime je ono odstupilo od vlastitih smjernica”, navodi se u pitanju upućenom Borrellu.

Vijeće EU je 18 marta donijelo odluku kojom se produžava okvir restriktivnih mjera s obzirom na situaciju u BiH do 31. marta 2024. godine.

Kako navode zastupnici u Parlamentu EU u svom pitanju, odlukom je utvrđeno da se restriktivne mjere prema osobama po ovom okviru poduzimaju na osnovu jednoglasnosti, čime se odstupa od Smjernica o sankcijama Vijeća.

Naveli su da je ovakva devijacija od vlastitih smjernica “loš presedan i poticaj za lokalne sagovornike u BiH, posebno u svjetlu trenutne političke krize u zemlji”, te upitali da li je Borrell ili Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) aktivno savjetovala državama članicama da zadrže princip većine kao osnova za odluku o dodavanju osoba u ovaj okvir.

Također su naveli da je u saopćenju EEAS-a od 10. februara zaključeno da se u BiH odvija neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka BiH, te pitali Borrella da li planira po novom okviru pokrenuti restriktivne mjere protiv odgovornih za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u RS.

“Ako ne, zašto ne i koji kriterijumi se primenjuju?”, upitali su evroparlamentarci.

Na kraju su također pitali da li je pravna služba Vijeća dala mišljenje o ovom odstupanju od postojećih Smjernica o sankcijama i da li se ono može podijeliti sa Parlamentom?

Osim Strik, pitanje postavljaju zastupnici Dietmar Koster, Klemen Grošelj, Hilde Vautmans, Nathalie Loiseau, Romeo Franz, Delara Burkhardt, Thomas Waitz, Attila Ara-Kovacs, Thijs Reuten i Viola Von Cramon-Taubadel,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh