Vijesti

Zelenski zatražio od Izraela prodaju moćnog oružja: “Molimo vas, pomozite nam…”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prilikom obraćanja izraelskom parlamentu putem video veze, da će njihova zemlja morati živjeti s odlukama koje donosi o tome hoće li pomoći Ukrajini da se zaštiti od ruske invazije.

Volodimir Zelenskij - Facebook

Povlačeći usporedbe između ruske ofanzive i “konačnog rješenja” – plana nacističke Njemačke da istrijebi Židove – Zelenski je problematizirao nevoljkost Izraela da proda proturaketni sistem “Željezna kupola” Ukrajini.

“Svi znaju da su vaši sistemi proturaketne obrane najbolji… I da, definitivno možete pomoći našem narodu, spasiti živote Ukrajinaca, ukrajinskih židova”, rekao je Zelenski koji je i sam židov.

“Možemo se pitati zašto ne možemo dobiti oružje od vas, zašto Izrael nije uveo snažne sankcije Rusiji ili ne vrši pritisak na rusku ekonomiju. U svakom slučaju, izbor je na vama, braćo i sestre. Narode Izraela, morate živjeti sa svojim odgovorom”, dodao je.

U svom video obraćanju također je citirao pokojnu izraelsku premijerku Goldu Meir riječima “mi želimo živjeti, ali naše komšije žele nas mrtve”, prenosi Jutarnji.

“Ostajemo, spremni smo na kompromis”, dodao je i povukao paralelu između sadašnje Ukrajine i “historijata izraelske države”. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh