Vijesti

Pogledajte šta je Putin 2018. godine govorio o nuklearnoj prijetnji

RUSKI predsjednik Vladimir Putin naredio je u nedjelju da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti, opravdavajući to agresivnim izjavama NATO-a i ekonomskim sankcijama protiv Moskve.

Vladimir Putin - Avaz

“Zapovijedam ministru obrane i načelniku glavnog stožera da snage za odvraćanje ruske vojske stave u borbenu pripravnost”, rekao je Putin na sastanku s vojnim čelnicima koji je prenosila i televizija.

“Razumijem”, odgovorio je ministar obrane Sergej Šojgu.

Putin o nuklearnom oružju upitan u intervjuu 2018. godine

U tom kontekstu zanimljiv je intervju kojeg je Putin dao 2018. godine novinaru Vladimiru Solovjovu.

“Težina odgovornosti je kada o Vašoj odluci ovise sudbine milijuna ljudi, ako ne i čitavog čovječanstva, kada govorimo o nuklearnom gumbu, kada trebamo slati naše momke u tuđinu, bez garancije da će se vratiti živi. Kako se donose takve odluke? Kako živjeti s tom odgovornošću?”, pita ga Solovjev, podsjeća na pitanje sad HRT.

“To je dio posla. Prije donošenja takvih odluka, treba sve dobro izvagati. Što se tiče pitanja o nuklearnom gumbu, ono, blago rečeno, nije korektno”, rekao je Putin.

“Kao prvo, nismo mi to počeli. Napominjem da se prva atomska bomba nije pojavila kod nas, već u SAD-u. Drugo, mi nismo nikada iskoristili nuklearno oružje, a SAD ga je iskoristio protiv Japana, Amerikanci su to učinili”, dodao je.

“što će nam svijet bez Rusije”

“Gdje je garancija da se to neće ponoviti? Što se tiče konkretno te teme, ona je strahovito važna i osjetljiva, ali želim reći i Vama i svijetu.

Naši planovi primjene nuklearnog oružja, nadam se da do toga neće doći, ali u teoriji, plan primjene tog oružja u slučaju tzv. uzvratnog napada, to znači da odluka o primjeni nuklearnog oružja može biti donesena samo u slučaju kada je naš sustav dojave o raketnom napadu zabilježio lansiranje rakete i izračunao točnu putanju leta i vrijeme udara bojevih glava po teritoriju Ruske federacije”, kaže.

“Ako je netko donio odluku o uništenju Rusije, imamo zakonsko pravo na obranu. Da, to će biti globalna katastrofa za čovječanstvo, globalna katastrofa za čitav svijet. No, kao građanin Rusije i predsjednik Ruske države moram se zapitati “Što će nam svijet bez Rusije?””, odgovorio je Putin. prneois “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh