Vijesti

Ukrajinski predsjednik poziva Zapad da otkrije moguće sankcije Rusiji

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahtijeva jasan vremenski okvir za ulazak Kijeva u NATO

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u subotu Zapad da otkrije moguće sankcije Rusiji kao sredstvo odvraćanja i objavi jasan vremenski okvir za članstvo Ukrajine u NATO-u, javlja Anaolu Agncy (AA).

Govoreći na sjednici Minhenske sigurnosne konferencije, pod nazivom “Ukrajina i evropska sigurnost i odnosi istok-zapad i evropska sigurnosna arhitektura”, Zelenski je rekao da bi bio “snažan korak” javno objaviti listu sankcija, dopuštajući Moskvi da zna za posljedice ako se usudi zakoračiti u oružani sukob.

“Ne trebaju nam sankcije nakon što se bombardiranje dogodi”, rekao je Zelenski.

Kazao je i da treba postaviti jasan vremenski okvir za članstvo Ukrajine u NATO-u, dodajući da je organizacija imala otvorena vrata, ali da do sada nisu bili dozvoljeni “nikakvi stranci”.

Pozvao je na održavanje samita zemalja Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, uz sučešće Evrope, Njemačke i Turkiye, u narednim sedmicama kako bi se “riješili bezbjednosni izazovi Evrope i našle nove efikasne bezbjednosne garancije za Ukrajinu”.

Turkiye je više puta pokazala spremnost da posreduje između Ukrajine i Rusije u rješavanju sukoba diplomatskim putem, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da bi se trilateralni sastanak mogao održati u Istanbulu uz učešće lidera obje zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh