Vijesti

Obaveza nije dovela do masovnije vakcinacije u Austriji: Da li počinje kažnjavanje?

Zakon o obaveznoj vakcinaciji za sve punoljetne građane prijavljene u Austriji nije doveo do porasta vakcinacije protiv korona virusa.

Vakcina - Federalna

Obavezna vakcinacija na snazi je već sedmicudana, a efekti se ne vide po rastu vakcinacije.

Od sredine marta, kako je planirano, počeće kažnjavanje onih koji se budu dalje oglušili o zakonsku obavezu.

Međutim, zbog sve glasnije kritike sve većeg broja guvernera austrijskih pokajina, postavlja se pitanje da li će uopšte zaživjeti Zakon, odnosno krenuti mjera kažnjavanja.

Do sada je u Austriji dato oko 18 miliona doza vakcine protiv korona virusa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, oko 70 odsto stanovništva ima aktivni sertifikat o vakcinaciji, a oko 76 odsto građana je dobilo najmanje jednu dozu vakcine.

Zakonom o obaveznoj vakcinaciji austrijska vlada pokušava da natjera stanovništvo da se vakciniše i time podigne stopu vakcinacije u susret idućoj jeseni, pošto očekuje da će se pojaviti novi sojevi korona virusa Nezavisnepišu

Neposredno pred najavu obavezne vakcinacije, u novembru, zabilježen je porast broja primljenih prvih doza, ali početak primjene Zakona nije imao takav efekat.

Dnevno se, od primjene Zakona, vakciniše svega 0,01 odsto građana prvom dozom.

Od početka primjene Zakona, zabilježeno je smanjenje broja datih vakcina za čak 45 odsto.

Mnogi nevakcinisani, a ima ih prema procjenama oko 1,3 miliona, očigledno ili ne vjeruju da će doći do kažnjavanja ili su spremni da se suoče sa sankcijama.

Zakon predviđa da se od 15.marta nevakcinisani, koji budu otkriveni prilikom kontrola, kazne sa do 600 evra svaka tri meseca, a maksimalna kazna je do 3.600 evra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh