Vijesti

Čović o govoru u NSRS: Morao sam poslati tu poruku!

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović gostovao je u emisiji Telering na RTRS u kojoj se osvrnuo na svoj govor u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kazao je kako je želio doći i saslušati ljude, motivisati ih da se manje svađamo i da se vrate u institucije Bosne i Hercegovine. Zaključio je da bi negativne reakcije bile i da je šutio svih dvadeset minuta, koliko je govorio.

Dragan Čović / PR - Haber.ba

“Otišao sam u NSRS da pozovem sve da čuvamo Ustav BiH jer time čuvamo i RS. Također, i pozvati Hrvate (u RS) da nisu napušteni i da imaju podršku onih koji vode politiku hrvatskog naroda”, kazao je Čović.

Na konstataciju voditelja Mate Đakovića kako “Hrvatima nije bilo lako ni u Herceg-Bosni, Federaciji ili Republici Sprskoj, pa otkud sada priče o njihovom protjerivanju iz RS”, predsjednik HDZ-a BiH je ocijenio kako se ne treba vraćati u politike iz devedesetih, nego “treba ići naprijed”.

“Kada sam odlučio da dođem u NSRS, na poziv Čubrilovića, bio sam svjestan izazova, da će biti onih koji prozivaju da sam nešto izdao, ali da će biti onih koji to pozdravljaju. Nakon razgovora u Neumu činilo mi se da je to imalo smisla”, zaključio je Dragan Čović.

Međutim, mnogima je zasmetala rečenica: “Čuvajte RS”.

“Govorio sam 20 minuta, a zanimljivo je da su uzeli samo 15 sekundi. Republika Srpska je činjenica iz Daytona i svi koji se zaklinju u Bosni i Hercegovinu i Ustav trebaju znati da je RS dio države. Svi koji mene prozivaju, dominantno iz Sarajeva, nisu u pravu. Oni su glasali za RS. Oni biraju svoje predstavnike u RS. Hoćete Ustav bez RS? To onda nije ovakva BiH. Isto bi bilo da sam šuti 20 minuta. Znao sam doći u RS na neke manifestacije (obilježavanje neustavnog 9. januara kao dana RS, op. aut.) i riječi ne kazati i bile su iste ili slične analize. Tako da se ja na to ne osvrćem. Ima jasan smisao onog što sam tamo kazao i nastavit ću tako i dalje”, poručio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Voditelj Đaković je zaključio da kada je u NSRS govorio Sulejma Tihić iz SDA nije bio problem, na šta je Čović odgovorio sa “naravno”.

“Ja sam rekao – i da sam šutio opet bi bio problem. Ja sam poslao poruku koja je morala biti poslana s moje strane”, istakao je.

Ta poruka naišla je na kritike i u pojedinim krugovima u Hrvatskoj….

“Ima svako prevo da kaže šta misli o mome političkom djelovanju, javna sam osoba. A vrijeme će pokazati ko je u pravu”, kazao je Dragan Čović u Teleringu na RTRS-u. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh