Vijesti

ZAPITALI STE SE: NEMATE VISOKI PRITISAK, ALI PONEKAD JE POVIŠEN?

Je li vam se dogodilo da vam je krvni pritisak visok iako inače s njim nemate problema?

Krvni pritisak - Investitor.me

Ljekar otkriva koji su uzroci te pojave.

Od povišenog krvnog pritiska pati od 30 – 40 posto opće populacije, a na regulaciju pritiska utječu i naša emocionalna i psihička stanja.

Je li normalno da nas u određenim trenucima mući visoki krvni pritisak i zašto nam se to događa, odgovorio je dr. Dražen Šebetić, kardiolog, piše Ordinacija.hr.

Arterijski pritisak reguliran je različitim regulatornim mehanizmima, neurovegetativnim, hormonskim i slično, svaka situacija tzv. stresa bilo psihičke ili fizičke naravi u pravilu može dovesti do porasta arterijskog pritiska naročito sistoličkog pritisak. U fizičkom naporu normalno je da sistolički pritisak poraste, a dijastolički ostane isti ili malo padne. Slično je i kod psihičkog uzbuđenja, odličan primjer je pritisak bijele kute koji nastupa prilikom mjerenja u liječničkoj ordinaciji. To se može dogoditi i osobama koje imaju već postavljenu dijagnozu arterijske hipertenzije ali i potpuno zdravim osobama. Ako je iznenadni porast pritisaka izazvan psihičkim uzbuđenjem ili stresom nije ispravno liječiti ga lijekovima za visoki pritisak nego je ispravno smanjiti razinu stresa i uzbuđenja ako je moguće. Ako to nije moguće bez upotrebe lijekova tada u suradnji s liječnikom treba u takovim situacijama koristiti lijekove iz skupine anksiolitika – pojasnio je liječnik. prneosi “Hayat”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh