Vijesti

Od Inzkove odluke Tužilaštvo BiH primilo 29 prijava, među kojima su i one protiv Dodika

Inzko je odluku o zabrani negiranja genocida donio 23. jula, a dopuna Krivičnog zakona BiH na snagu je stupila 28. jula

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, do danas zaprimljeno 29 prijava, javlja Anadolu Agency (AA)

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, među njima su i prijave protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

Inzko je navedenu odluku donio 23. jula, a prema njoj zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objavljivanja u “Službenom listu BiH” što se desilo 28. jula.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh