Vijesti

Delegacija Grada Mostara i HNK-a u radnom posjetu Republici Turskoj

Izaslanstvo Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ….

…predvođeno gradonačelnikom Marijom Kordićem, predsjednikom Vlade Nevenkom Hercegom, kantonalnim ministrom prosvjete nauke, kulture i sporta Rašidom Hadžovićem, predsjednikom Gradskoga vijeća Mostara Salemom Marićem i zastupnikom u Parlamentarnoj skupštini BiH Edinom Mušićem, boravilo je u četverodnevnom radnom posjetu Republici Turskoj.

U Predsjedništvu Turske primio ih je sekretar Predsjedništva Mertin Kirath, izrazivši tom prilikom dobrodošlicu, ali i pohvalivši proaktivan pristup i suradnju u izgradnji i razvitku međusobnih odnosa.

Također, organiziran je i službeni susret u turskom parlamentu. Delegacija Mostara i HNK-a sastalo se i s lokalnim čelnicima u Istambulu i Ankari. Tokom razgovora i razmjene iskustava zaključeno je kako postoje temelji i kapaciteti za razvijanje suradnje u segmentima gospodarstva i tehnologije, kao i u području avio saobraćaja te turizma.

Naglašena je iznimna geografska pozicija i prometni potencijal Hercegovačko neretvanskog kantona.
Gradonačelnik Kordić poseban je naglasak stavio na razmjenu iskustava po pitanju komunalnih tema i infrastrukturnih rješenja, naglasivši potencijal Zračne luke Mostar koji treba razvijati.

Predsjednik Vlade HNK-a poslao je poruku o potrebi stalnoga dijaloga i koordiniranoga rada u interesu žitelja cijele županije, pozvavši Tursku na snažnije investiranje o projekte od zajedničkog interesa, posebno na polju razvitka turističke ponude i prometne infrastrukture.

Delegacija se sastala i sa generalnim direktorom Agencije za informiranje i komunikaciju Republike Turske Ebubekir Sahin s naglaskom na važnost medija u komunikaciji s građanima, kao i promociji kulture i turističkih potencijala. Domaćini su prezentirali rad i kapacitete velikih medijskih kuća, prije svega Haber Globala.

Kordić i Herceg izrazili su zadovoljstvo stečenim iskustvima i uspostavljenim vezama tokom radne posjete, osobito produktivnim sastancima koji će u budućnosti rezultirati aktivnom suradnjom u promociji privrednih, informacijskih, turističkih i saobraćajnih kapaciteta Grada i Kantona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh