Vijesti

Predloženi zakon o zabrani pušenja u FBiH uzburkao javnost: Ne može novac biti važniji od zdravlja

Jedina smo država u Evropi koja ni na koji način ne zabranjuje konzumiranje duhanskih proizvoda

Cigareta - Facebook

Zakon o zabrani pušenja u Federaciji BiH naći će se krajem ovog mjeseca pred zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Evropski zakon
Podsjećamo, zakonom je predviđena totalna zabrana pušenja u svim restoranima, kafićima i na javnim mjestima. Prvo spominjanje ovog zakona datira još iz 2018. godine. Otad je zakon, koji je prepisan od država Evropske unije, ležao u ladicama Vlade FBiH. Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH,dr. Mirsad Kacila ponovo je aktualizirao ovo pitanje, insistirajući da se ovo zakonsko rješenje nađe u parlamentarnoj proceduri.

Ugledni internista kardiolog iz Sarajeva Adnan Delić za „Avaz“ je kazao da se iskreno nada da će zakon dobiti podršku na Parlamentu FBiH.Ovo je jedna od stvari koje mi najviše smetaju u BiH. Jedina smo država u Evropi koja ni na koji način ne zabranjuje konzumiranje duhanskih proizvoda. Pa nema ni u Turskoj da se može svugdje pušiti, posljednja smo zemlja po ovom pitanju. Ovo nije samo zdravstveni već i društveni problem – istakao je Delić.

Šta je bitnije
Dodao je da je, sa zdravstvenog aspekta, pušenje jedna od najgorih stvari za zdravlje.

– Dvostruko su veće šanse da će pušač imati srčani udar. Na istom nivou je i moždani udar. Kod muškaraca pušača rak pluća je 20 puta češći, a kod žena 40 posto. Rak pluća je u mnogim zemljama došao na prvo mjesto po smrtnosti kod žena, zato što se rak maternice ili dojke lakše otkriva i liječi. Kod pušača povećava se rizik za rak usne, želuca, mokraćnog mjehura… – pojasnio je Delić.

Prema njegovim riječima, ne vjeruje da će zakon previše utjecati na poslovanje kafića i restorana.

– Nisu nigdje propale kafane zbog zabrane pušenja u Evropi. Pa i u Hrvatskoj je bila ista priča, pa nisu propali. Ali, na kraju krajeva, šta nam je bitnije, zdravlje ili kafane? Brojni građani BiH trenutno ne izlaze u kafiće i restorane upravo zbog pušenja. Ne može ovo biti argument, ne može novac biti preči od zdravlja. Građani će i dalje izlaziti u kafiće i restorane uprkos zabrani pušenja. Uvjeren sam da će se više uštedjeti na liječenju pacijenata nego što će biti pad poreza od kafića – naglasio je Delić.

Hotelijeri i ugostitelji nezadovoljni
Povodom Prijedloga zakona o potpunoj zabrani pušenja, Udruženje hotelijera i restoratera BiH izrazilo je nezadovoljstvo.

Predsjednik Udruženja Amir Hadžić je naglasio kako bi usvajanje ovakvog nacrta bilo pogubno po turističku djelatnost u BiH.

– Ja sam nepušač, ali mene interesira turistička branša te šta će s njom biti u ovom trenutku. Zar nam treba ovakav zakon u ovo vrijeme? Trebamo osigurati vakcine, a ne nametati još nešto što će otežati život. Zakon je rigidan i neprovediv – istakao je Hadžić.

Poručio je kako zakon treba ići u smjeru prilagođavanja prostora za pušače i nepušače,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh