Vijesti

TUŽILAŠTVO BIH NAGOVJEŠTAVA: Prvi uhapšeni za ubistvo Davida Dragičevića mogao bi biti ovaj čovjek

Nakon nekih pola godine od ubistva Davida Dragičevića jedan od banjalučkih tužilaca cinički i krajnje provokativno zatražio je od glavnog tužioca Želimira Lepira da mu dodijeli u rad taj krivični predmet.

Na Lepirovo pitanje šta bi on konkretno uradio uslijedio je vrlo precizan odgovor: “Krenuo bih od postupajućeg kolege (Vreće op.a.), pa nastavio hapsiti redom”. Prođoše godine, no tužioca Dalibora Vreću neminovno čeka lišenje slobode i pritvaranje u okviru sada i formalno započete istrage Tužilaštva BiH.

blog borislav radovanovic

Sa druge strane još krajem jula 2018. godine odazvao sam se na saslušanje po Vrećinoj naredbi posebno izdanoj za Davora Dragičevića, Slobodana Vaskovića i moju malenkost. Inspektorima sam dao i potpisao izjavu da će upravo ta Vrećina naredba biti korištena kao dokaz u istrazi protiv njega i njegovog šefa Želimira Lepira. Iz te vizure naglasio sam kako bi bilo iracionalno i kontraproduktivno da saučesnicima u ubistvu otkrivam svoja saznanja.

Pet mjeseci kasnije republičkom tužiocu sam dao opširnu izjavu, a čekam poziv Tužilaštva BiH radi dopunjavanja iste novim dokazima i saznanjima. Današnje saopštenje državnog tužilaštva definitivno je potvrdilo moje najave oko daljeg postupanja u ovom predmetu. Odlično sam iz saopštenja i izjava advokata Ferageta shvatio na čemu Tužilaštvo BiH zasniva odluku o preuzimanju krivičnog spisa od okružnog i republičkog tužilaštva, pa i na čemu planiraju graditi dalju istragu.

Iako sam mnoge informacije važne za dalje rasvjetljavanje ubistva i prikrivanja ubistva Davida Dragičevića davno objelodanio u interesu istrage neću ih ponovo isticati ili objavljivati. Dovoljno je reći da okosnicu predmeta čine prijave Davora Dragičvića i mene podnesene još 2018. godine, a njihovu finalizaciju pred državnim tužilaštvom realizuje neprevaziđeni Ifet Feraget.

Elem, tužilaštvo u svom saopštenju navodi: “Preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca, te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela”. Definitivno vidimo da je u pitanju krivični predmet “Žalimir Lepir i drugi” broja T12 1 KTK0000686 18 oformljen po prijavama Davora Dragičevića i moje malenkosti (detaljnije OVDJE).

Iz pojedinih medijskih objava vidim kako su u fokusu dalje istrage upravo tužilačke naredbe, od onih izostalih radi neprijavljivanja krivičnog djela do onih donesenih u manipulativne svrhe, šta prednje pominjem u ovom tekstu. Ono šta sam kroz datu i potpisanu svjedočku izjavu najavio tužiocu Vreći sada se materijalizuje baš kako sam mu “obećao”. Sam je pisao dokaze sopstvene krivične odgovornosti, šta sam shvatio još sredinom 2018. godine i po čemu sam ga procesuirao, a on će u pritvoru imati vremena za razmišljanje o sopstvenim “umotvorinama”. Zajedno sa Lepirom!

Uočavam i medijske navode oko izvještaja anketnog odbora Narodne skupštine RS kao dokaznog materijala kakav koristiti Tužilaštvo BiH, šta je takođe predloženo našom prijavom, baš kao i saslušanje svih članova odbora u svojstvu svjedoka. Ovim materijalima i svjedocima istraga dobija ogroman fond korisnih dokaza i saznanja o kriminalnim radnjama saslušavanih nosilaca pravosudnih i policijkih funkcija. Anketni odbor odradio je izvanredan posao, a to će se sad nedvosmisleno potvrditi i korisno odraziti u domenu dalje istrage,piše Slobodnabosna

Na kraju valja mi samo još jednom odati čast advokatu Ifetu Ferageru zbog nesvakidašnje istrajnosti i na konačnom uspjehu da Tužilaštvo BiH preuzme krivične spise. Zalud smo znali sa čim dokazno raspolažemo kada na entitetskom nivou nije postojala volja za sprovođenjem zakonite istrage. Čak suprotno, sve je činjeno da se zločin prikrije, a ubice i saučesnici da izbjegnu krivični progon. Ipak, uz predmet ubistva Dženana Memića nezaustavljivi Feraget uspio je izdejstvovati da i stradanje Davida Dragičevića nakon tri godine dobije svoj procesni epilog. Prenoseno s autorovog bloga)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh