Vijesti

Sarajevo: Ugostitelji nakratko blokirali saobraćaj protiveći se lockdownu za vikend

Članovi četiri udruženja u Kantonu Sarajevo, među kojima su ugostitelji, muzičari, hotelijeri i zanatlije, tokom protestne šetnje uzvikivali su “Kupite vakcine, kupite vakcine”

U Sarajevu su danas ugostitelji zbog najavljenog “zatvaranja” (lockdown) za vikend održali protestnu šetnju od Vječne vatre do Vlade Kantona Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi četiri udruženja u Kantonu Sarajevo, među kojima su ugostitelji, muzičari, hotelijeri i zanatlije, tokom protestne šetnje uzvikivali su “Kupite vakcine, kupite vakcine”.

Adil Šurković je u ime okupljenih ugostitelja ponovio njihove zahtjeve te poručio da lockdown tokom vikenda ne može spriječiti koronavirus.

“Tražimo potpuni lockdown. Oni su dali samo dva dana lockdowna. Kakve to veze ima s borbom protiv koronavirusa. Zatvoren je samo Kanton Sarajevo. Znači da će svi ovi ljudi širiti virus po drugim dijelovima BiH, ostali kantoni normalno rade. Tražimo od Kantona i Vlade da se uvede potpuni lockdown u BiH”, kazao je Šurković.

Istakao je da treba uvesti potpuni lockdown, jer se samo zatvaranjem tokom dva dana ne može ništa promijeniti.

“Mi, ugostitelji, više ne možemo dalje, naša egzistencija je potpuno ugrožena. Mi smo u lockdownu već godinu dana”, rekao je Šurković.

Ugostitelji u Kantonu Sarajevo su tražili saniranje negativnih posljedica koje im donose stroge mjere uvedene u okviru borbe protiv pandemije koronavirusa.

Okupljeni ugostitelji su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo pozivali premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu da izađe i obrati im se. Nakon što to nije učinio, okupljeni su u jednom momentu izašli na glavnu ulicu i nakratko blokirali raskrsnicu na Skenderiji, u centru Sarajeva.

Protestna šetnja je ubrzo završena bez većih incidenata, a ugostitelji su poručili da će u utorak ponovo održati protest.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije sa koronavirusom, Vlada KS je u ponedjeljak, 8. marta, donijela odluku da će od petka (12. marta) u 20 sati do ponedjeljka (15. marta) u sedam ujutro u Sarajevu biti zatvoreni svi poslovni subjekti, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinskih pumpi i apoteka. Kako je najavio premijer KS Edin Forto, građani će se u tom periodu moći kretati, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh