Vijesti

Vlade KS o pogoršanju epidemiološke situacije: Donesene mjere s ciljem održanja zdravstvenog sistema

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je izjavio da se trenutno bore da zdravstveni sistem ostane na nogama, dodajući da su na hitnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo donijeli nekoliko

Vlada Kantona Sarajevo (KS) za danas je zakazala hitnu sjednicu zbog pogoršane epidemiološke situacije u kantonu, a nakon nekoliko sati zasjedanja doneseno je nekoliko mjera i zaključaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravstva KS-a Haris Vranić istakao je da posljednji podaci jasno pokazuju da se ulazi u treći val pandemije.

“Jučer je bilo 1.180 testiranja, od kojih je blizu 490 pozitivnih, što ukazuje da je blizu 45 posto testiranih bilo pozitivno, i što opet ukazuje da praktično ulazimo u treći val epidemije. Mi kao Kanton Sarajevo smo praktično ostavljeni sami sebi jer federalna Vlada i federalni Krizni štab potpuno su nas zapostavili. Dopustili su jednostavno jedno neodgovorno ponašanje unutar katona tako da svaki kanton donosi svoje mjere, nemamo uniformnih stavova. Nemamo ni na vidiku vakcina, a mi kao Vlada činimo sve da dođemo do tih vakcina”, rekao je Vranić na konferenciji za medije.

Istakao je kako je epidemiološka slika u znatnom pogoršanju.

“Veliki broj mladih se javlja na hospitalizaiju, što znači da je do nas došao britanski soj, a možda i južnoafrički soj koji se izuzetno brzo širi i pogađa mlađu populaciju. Opća bolnica je popunila svoje kapacitete. Klinički centar ima nekih dvadesetak slobodnih kreveta”, kazao je Vranić.

Upozorio je da je zdravstveni sistem prenapregnut i da više ne može podnijeti epidemiološki val.

“Dogovoreno je da se krene u oslobađanje prostora za smještaj COVID bolesnika. Mi kao Vlada radimo na pripremi za otvaranje nekih drugih bolničkih kapaciteta u privatnom sektoru i javno-zdravstvenim ustanovama. Već preko godinu dana medicinsko osoblje je na izmaku snaga. Dakle, još jednom apeliram na građane na savjesno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera”, rekao je Vranić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je izjavio da se trenutno bore da zdravstveni sistem ostane na nogama, dodajući da su na hitnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo donijeli nekoliko značajnih mjera.

“Nalaže se Javnoj ustanovi Dom zdravlja da sa evidencije Službe za zapošljavanje angažuje minimalno 15 doktora medicine, 15 sestara i 20 higijeničara kako bi mogli bar djelimično nadomjestiti izgubljene kapacitete u COVID ambulantama. Nalaže se Javnoj ustanovi Opća bolnica “Prim. dr. Abudlah Nakaš” da sa evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 40 medicinskih sestara i najmanje tri inžinjera medicinske radiologije kako bi odgovorili na treći val. Također, otvaramo novi drive-in punkt za testiranje”, kazao je Forto.

Istakao je da je potrebno osigurati nabavku dodatnih testova kako bi se pojačalo testiranje.

“Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da izvrši nabavku 20.000 rapidnih COVID testova kojima ćemo značajno pojačati testiranje, prije svega zdravstvenog kadra. Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da obezbijedi finansijska sredstva u svrhu nastavka nesmetanog PCR testiranja. Imamo pojačane potrebe za testiranjem. Nalaže se zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne službe za pacijente koji se liječe u kućnim uslovima u smislu dostavljanja boca za kiseoničku potporu. Također, nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da pokrene postupak nabavke kod domaćin dobavljača boca sa kisikom za kućnu upotrebu”, rekao je Forto.

Dodao je i kako je moguće angažovanje bolničkih kapaciteta u privatnim zdravstvenim ustanovama koje za to ispunjavaju uslove.

“Zbog trenutne epidemiološke situacije postoji mogućnost da veći broj pacijenata koji neće moći biti zbrinuti u trenutnoj organizaciji rada da moramo izvršiti angažovanje bolničkih kapaciteta u privatnim zdravstvenim ustanovama koje za to ispunjavaju uslove. Ako ih nema mi ćemo onda ići u formiranje novih kapaciteta, moguće je u nekim postojećim objektima ili u dvoranama kako to rade u zemljama u regionu ali i u Evropskoj uniji”, kazao je premijer KS-a.

Istakao je da su imenovali i COVID koordinatora koji će komunicirati između svih zdravstvenih ustanova u KS-u i operativno djelovati u ime ministra zdravstva ali i ime Vlade u smislu rapidnog provođenja ovih zaključaka i mjera.

“Sve što ćemo raditi u narednih sedam dana je pojačanje kapaciteta, finansijskih i ljudstvom, zdravstvenom sistemu da odgovori na ovaj talas”, kazao je Forto, napominjući da je sjednica Vlade u toku i da se ove mjere odnose samo na potrebe zdravstvenog sistema te da će kasnije objaviti i mjere koje se tiču ponašanja privrednih subjekata i građana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh