Vijesti

Ivan Zelenika predsjedavajući GV Mostara

Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Ivan Zelenika sa 16 glasova, Salem Marić (SDA) dobio je deset, a Velibor Milivojević dva glasa

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Mostara, prvoj nakon više od devet godina pauze, koja traje pet sati i još nije okončana, konstituisani su klubovi naroda i izabrano rukovodostvo koje čine predsjedavajući Ivan Zelenika, te dopredsjedavajući Salem Marić i Velibor Milivojević.

Do kraja sjednice preostalo je da vijećnici pokušaju izabrati gradonačelnikaMostara.

Sjednici ne prisustvuje Boška Ćavar, vijećnica Naše stranke zbog izolacije koja joj je propisana od strane porodičnog ljekara. Nakon što su preostala 34 vijećnika položila zakletvu, krenulo se sa konstituiranjem klubova naroda.

Zlatko Guzin izabran je za predsjednika Kluba Bošnjaka, a Velibor Milivojević za predsjednika Kluba Srba. Klub Hrvata većinom glasova za predsjednika je izabrao Miroslava Grubišića.

Izboru predsjednika Kluba Hrvata prethodila je prava drama, jer su pojedini vijećnici ukazali kako se predsjednik kluba ne može izabrati bez prisustva Boške Ćavar.

Prema poslovniku, Boška Ćavar, koja nije mogla prisustvovati sjednici, imala bi pravo glasa samo ukoliko bi položila zakletvu kao i preostala 34 vijećnika, pa je vijećnica Prve mostarske partije Adela Gosto predložila da Ćavar zakletvu položi putem videolinka, što je na kraju i prihvaćeno.

Nakon pauze uzrokovane odlaskom do Boške Ćavar koja je kasnije u prisustvu trojice članova komisije glasala za predsjednika Kluba.

Zatim se prešlo na izbor rukovodstva Gradskog vijeća. Poslovnikom o radu predviđeno je da tri člana rukovodstva predlažu klubovi naroda. Vijećnik Arman Zalihić (BH blok) sam je sebe predložio, iako mu to Poslovnik ne dozvoljava jer dolazi iz reda ostalih. Kazavši da se radi o klasičnoj diskriminaciji, Zalihić je izjavio da će to nastojati ispraviti apelacijom Ustavnom sudu BiH.

Njegova kandidatura je odbijena, a predsjednici klubova naroda za rukovodstvo Vijeća predložili su Ivana Zeleniku (Hrvati), Salema Marića (Bošnjaci) i Velibora Milivojevića (Srbi).

Za predsjednika je na koncu izabran Ivan Zelenika (HDZ BiH), kojeg su podržali vijećnici HDZ-a BiH i HRS-a – njih ukupno 16. Salem Marić (SDA) dobio je deset glasova, a Velibor Milivojević – dva.

S obzirom na to da je Ivan Zelenika Hrvat, ukoliko budući gradonačelnik bude vijećnik iz reda ovog naroda, na čelu Vijeća doći će do rotacije i ta funkcija će pripasti Salemu Mariću.

Za Marića su glasali vijećnici Koalicije za Mostar s izuzetkom Nataše Jekić, koja je podržala Velibora Milivojevića (Koalicija Ostajte ovdje). Vijećnici BH bloka i PMP-a bili su suzdržani.

Klub BH bloka i PMP-a je za ovu funkciju gradonačelnika Mostara predložio Irmu Baraliju, Koalicija za Mostar – Zlatka Guzina, a klub HDZ-a BiH – Marija Kordića. Vijećnici probosanskih stranaka Adil Šuta, Arman Zalihić i Salem Marić insistirali su da glasanje bude javno, dok su Hrvati koji su izlazili za govornicu (Slaven Bevanda) zagovarali tajno glasanje.

Trenutno je u toku petnaestominutna pauza, nakon koje se nastavlja rasprava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh