Vijesti

Vojin Mijatović: Za mene je 9. januar dan poslije 8. januara

Za mene 9. januar predstavlja samo dan poslije 8., a prije 10. januara, a uvjeren sam da i većina građana BiH posmatra isto ovaj datum. Kazao je ovo potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

Vojin Mijatović - Twitter

Nažalost, poručuje da, ipak, 9. januar predstavlja ne mali kamen spoticanja u političkom smislu u BiH.

Sudske odluke se ne komentiraju
– Ustavni sud je po apelaciji Bakira Izetbegovića proglasio ovaj dan neustavnim. Kad su sudske odluke u pitanju, one se ne komentiraju, već samo provode. Vlast u Republici Srpskoj poprilično vješto koristi Zakon o praznicima te i poslije odluke Ustavnog suda nastavlja s proslavom istog dana – kaže Mijatović.

Građani u RS, kako ističe, trebaju znati da nije Milorad Dodik baš tako hrabar i da prkosi odluci Ustavnog suda BiH, već vrlo vješto manipulira Zakonom o praznicima i odlukama Vlade RS kako bi, ipak, u pravno zadovoljavajućem okviru obezbijedio održavanje ovog dana.

– Dakle, nije istina da, kako on kaže, ne priznaje Ustavni sud BiH, već koristi krajnje manipulativno pravne zavrzlame. Druga vrlo bitna stvar jeste da se, koliko god se Dodik zaklinjao u srpstvo, ovaj dan ni blizu nije proslavljao u RS prije apelacije Ustavnog suda BiH. Ja sam svjedok, jer radim preko 20 godina u izvršnoj vlasti RS i BiH. Prije apelacije ovaj datum se krajnje simbolično obilježavao na način da dovedu neki dječiji hor u neku salu Vlade RS i da se tu samo proforme pojavi par ministra – smatra Mijatović.

Građani BiH imaju traume
Poručuje da građani BiH moraju znati da ovaj čitav cirkus koji Dodik koristi da bi predstavio RS kao državu koristi samo njemu i njegovom učvršćivanju kao nosiocu srpskog korpusa u BiH, dok s druge strane isključivu korist od političkog napada na isti dan ima Bakir Izetbegović i njegov SDA koji se na taj način učvršćuje kao nosioc bošnjačke politike,piše Avaz

– U konačnici građani BiH imaju samo traume, imaju osećaj pojačane mržnje, a već 10. januara postanu svesni da nemaju posao, da su plate i penzije najniže u regionu da nemaju da plate račune i ratu kredita i da će još puno svoje dece ispratiti put zapadne Evrope – smatra Mijatović.

RS je jedan od dva entiteta, toga su svjesni i Dodik i Izetbegović
– Republika Srpska je jedan od 2 entiteta u državi Bosni i Hercegovini i to jasno stoji u Ustavu. Svjesni su toga i Dodik i Izetbegović, a sav cirkus koji prave je ništa drugo nego učvršćivanje svojih pozicija kod velikih Srba i Bošnjaka, da bi sakrili svoj kriminal i činjenicu da smo najveća sirotinja u Evropi – kaže Mijatović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh