Vijesti

Utvrđeni konačni rezultati izbora u Mostaru

Objavljeni su i utvrđeni konačni rezultati izbora u Mostaru. Rezultati su potvrdili činjenjicu da je Mostar navjeći multietnički grad u BiH, u kojem niti jedna etnička grupa nema izrazitu dominaciju koja bi joj garantirala upravljanje gradom.

Odmori u BiH - PR / Haber.ba

U vodu su pale teze HDZ-a o stolnom hrvatskom gradu, kao i one o strahovima od majorizacije i hrvatske dominacije koje su se mogle čuti proteklih godina. Naime, hrvatske stranke su na izborima u Mostaru osvojile oko 24.300 glasova, odnosno nekoliko stotina manje od probosanskih koje su osvojile ukupno oko 24.600 glasova, pišu Vijesti.ba.

To govori i broj osvojenih mandata u Gradskom vijeću. Probosanske stranke okupljenje oko Koalicije za Mostar i Bh. bloka osvojile su ukupno 18 vijećničkih mandata (Koalicija za Mostar 12, Bh. blok 6). HDZ je osvojio 13 mandata, HRS 3 te srpska lista “Ostajte ovdje” jedan vijećnički mandat.

Od stranaka i koalicija koje ulaze u Gradsko vijeće HDZ BiH je osvojio 18.904, Koalicija za Mostar 16.122, BH Blok 7.072, HRS 3.797, srpska lista 2.587.

U Vijeće ne ulaze Platforma za progres sa 1.430, HDZ 199 sa 1206 glasova i ultragradska Neovisna lista „Pravo na grad“ sa 1.311 glasova, itd.

Gradsko vijeće činit će 35 vijećnika, a gledajući pojedinačne stranačke rezultate HDZ je osvojio 13 mandata, a slijedi ga SDA sa 9,piše Hayat
Iako u SDP-u vole reći da su na ovim izborima uduplali rezultat, u okviru BH Bloka, istina je da je ova stranka na izborima ponovila rezultat iz 2008. godine sa osvojena 3 mandata. Jednak broj mandata osvojio je i HRS koji je na izbore u Mostaru izašao prvi put. Prvi put su na izborima u Mostaru i SBB i Naša stranka sa po dva mandata, DF i PMP sa po jednim, te srpska lista sa jednim mandatom.

Najveći pojedinani broj glasova osvojio je dr. Mario Kordić (HDZ) 13.780, a slijedi ga dr. Zlatko Guzin (KzM) sa 12.532 osovjena glasa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh