Vijesti

U Bosni i Hercegovini na koronavirus pozitivne još 303 osobe

U Federaciji BiH na koronavirus pozitivno je još 178 osoba, 125 u Republici Srpskoj

Koronavirus - News-medical.net

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovana su 303 nova slučaja zaraze koronavirusom, podaci su zdravstvenih institucija, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Federaciji BiH na koronavirus pozitivno je još 178 osoba, 125 u Republici Srpskoj, dok još uvijek nisu ažurirani podaci za Brčko distrikt.

“U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirana su 1.122 uzorka, od kojih je 178 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH”, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano 80.469 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 5.457 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 2.515 pacijenata, dok su trenutno aktivna 2.823 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

Od 119 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 79 osoba je muškog (66,39 posto) i 40 ženskog spola (33,61 posto). Što se tiče starosne strukture, 83 preminula pacijenta (69,74 posto) su imala preko 65 godina.

Na području Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, u protekla 24 časa testirano je 546 osoba i kod 125 osoba utvrđeno je da su pozitivne na koronavirus, a preminula je jedna osoba iz Banjaluke.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a, rekao je ranije danas da je došlo do nastavka pogoršanja epidemiološke situacije.

“Imamo distribuciju po različitim opštinama. U nekim lokalnim zajednicama imamo poboljšanje u nekim pogoršanje epidemiološke situacije. Ono što ostaje naš apel i što uviđamo kao jedan od najvećih problema su druženja, odnosno organizovana okupljanja u privatnoj režiji. Pored svih preporuka Instituta, pojedinci se oglušuju na to i prave organizovana druženja bez ikakvih mjera, pridržavanja mjera i kršeći sve mjere koje štite njihovo zdravlje”, kazao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, fizička distanca i maska imaju najveći efekat ako se pravilno primjenjuju, a važna je i lična higijena i dezinfekcija.

Jelena Đaković-Dević, epidemiologinja u Institutu, rekla je da je ukupno u RS-u utvrđena pozitivnost kod 4.169 osoba, a da se oporavilo oko 49 odsto zaraženih, dok su preminule 152 osobe.

Najviše novih slučajeva otkriveno je u Bijeljini, Banjaluci, Trebinju, Modriči, Prnjavoru i Foči.

U UKC RS hospitalizovane su 52 osobe, a u ostalim bolnicama 201.

Iz Brčko distrikta do 12 sati nisu ažurirali današnje podatke vezane za COVID-19.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh