Tenis

Preminuo jedan od najboljih hrvatskih tenisera svih vremena

Jedan od najboljih hrvatskih tenisera svih vremena, Boro Jovanović, preminuo je u 85. godini.

Robert Anic / PIXSELL

Jovanović je prošle godine dobio Nagradu za životno djelo u tenisu Hrvatskog teniskog saveza, kao priznanje za golem doprinos sportu i za rezultate koje je ostvario. Sa Nikolom Pilićem bio je finalist Wimbledona u paru 1962., a u dva navrata je (jednom s Pilićem, jednom samostalno) bio proglašen za najboljeg sportaša Jugoslavije u tradicionalnom izboru Sportskih novosti.

Osvojio je i zlato na Mediteranskim igrama u paru sa Pilićem, te broncu pojedinačno, a u profesionalnoj eri imao je nekoliko zapaženih rezultata na nekim od najvećih turnira, koji se danas mogu usporediti sa takmičenjima iz ATP-ove serije Masters 1000.

Rođen je u Zagrebu 21. oktobra 1939., a nakon završetka igračke karijere 1974. bio je i teniski trener. Međunarodni teniski savez (ITF) ga je 2016. nagradio za poseban doprinos Davis Cupu.

Datum sahrane će biti objavljen naknadno, prenosi Slobodna Dalmacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh