Tenis

Izraelci bijesni zbog objave jedne od najboljih teniserki svijeta: ‘Podržava ubojitu terorističku organizaciju‘

‘Ne mogu podnijeti nasilje, ali ne mogu podnijeti ni to da se ljudima otima njihova zemlja‘, poručila je

Tunižanka Ons Jabeur, sedma tenisačica svijeta, izrazila je na Instagramu svoje mišljenje o izraelsko-palestinskom sukobu u kojem stradavaju i pate i mnogi nevini ljudi.

U storyju je objavila kako nasilje nikada neće donijeti mir, te da Palestina treba biti oslobođena svakog neprijateljstva.

Zbog iznošenja stava o izraelsko-palestinskom sukobu, izraelski su dužnosnici protiv nje podnijeli tužbu, a razlog je njena podrška Palestincima.

“Ono kroz što prolaze nevini civili je neopisivo; bez obzira koje su vjere ili porijekla. Nasilje nikada neće donijeti mir; ne mogu podnijeti nasilje, ali ne mogu podnijeti ni to da se ljudima otima njihova zemlja. Kontekst je važan, gledajući što se događa danas i odlučiti ignorirati noviju povijest je neodgovorno i neće donijeti mir. A mir je sve do čega nam je stalo. Mir je ono što svatko treba i zaslužuje. Zaustavite nasilje i #FreePalestine‘‘, napisala je Jabeur.

Izrael i Palestina imaju dugu i kontroverznu povijest, a najnoviji sukobi podijelili su javno mnijenje. Slično kao u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, ljudi se obično svrstavaju na jednu stranu, pa velik dio muslimanskog svijeta pruža podršku Palestincima.

Izraelski teniski savez je pak okrivio dvostruku osvajačicu Wimbledona za potporu ‘ubilačkoj terorističkoj organizaciji‘ te je protiv nje podnio službenu žalbu WTA-u.

“Ova tenisačica potiče i podržava ubojitu terorističku organizaciju. Drago nam je da je u manjini u usporedbi sa zdravim sportašima u ostatku svijeta. Budući da igračica pripada WTA-u, oni su tijelo odgovorno za rješavanje slučaja”, stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik izraelskog saveza Avi Peretz, prenosi sportske.jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh