Tenis

Federer se oprostio od karijere, Nadal plakao

Švicarski teniser Rodžer Federer odigrao je na Lejver kupu u Londonu svoj posljednji meč u profesionalnoj karijeri. Nakon meča svi su se podsjetili na ono što je Federer ostavio iza sebe, a zajedno sa njim plako je Rafael Nadal.

Federer i Nadal - screenshot

Federer je u dublu sa Špancem Rafaelom Nadalom poražen od američkog para Džek Sok – Frensis Tijafo sa 1:2 po setovima 6:4, 6:7, 9:11.

Pred 17.000 gledalaca u londonskoj O2 Areni, Švicarac se u 41. godini oprostio od tenisa, odigravši poslednji meč u paru sa jednim od svojih najvećih rivala tokom karijere, Nadalom.

Federer se suzdržavao dok je davao intervju na terenu, ali je počeo plakati kad je spomenuo suprugu Miroslavu Vavrinec. Dok se na videozidu vrtio film njegove karijere, Federer nikako nije mogao zadržati suze, a kraj njega je suzu pustio čak i Nadal.

Nakon tri operacije desnog koljena u posljednjih godinu i po dana, Federer je odlučio da završi svoju 25 godina dugu igračku karijeru.

Federer se smatra jednim od najboljih tenisera u istoriji. Bio je član “Velike trojke”, uz Rafala Nadala i Novaka Đokovića. Nadal je prvi po broju grend slem titula sa 22, Đoković ima jednu manje, a Federer je ostao na 20.

Osvojio je 103 ATP titule u singlu, po čemu je drugi u Open eri, a tokom karijere ostvario je 1.251 pobedu i pretrpeo 276 poraza, uz procenat uspješnosti od 82 odsto.

Takođe, osvajač je srebrne olimpijske medalje u Londonu 2012. godine i zlatne u dublu, četiri godine ranije u Pekingu.

Federer je 310 nedjelja bio prvi na ATP listi, od čega 237 uzastopnih nedjelja.

Pobjednik sinoćnjeg meča se odlučivao u trećem setu, u kom su Federer i Nadal prvi stigli do meč lopte pri rezultatu 9:8. Feder je izgubio oba poena na svoj servis, što je iskoristio Sok i odservirao za pobjedu.

U ulozi trenera Federera i Nadala na meču u Londonu bio je srbijanski teniser Novak Đoković.

Pobjedom američkog para Tim Sveta je izjednačio na 2:2 u duelu protiv Tma Evrope, na ovogodišnjem Lejver kupu, piše BHRT.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh