Košarka

Šta se dešava sa NBA zvijezdom? Kyrie Irving suspendovan, promovirao film antisemitskog sadržaja

Zvijezda Brooklyn Netsa Kyrie Irving morat će propustiti najmanje pet utakmica.

Kyrie Irving - raport

Vodstvo NBA ekipe kaznilo ga je zbog toga što je putem društvenih mreža promovirao film antisemitskog sadržaja. Za to se nije direktno izvinio.

U međuvremenu su i Irving i Netsi donirali po 500.000 dolara organizacijama i inicijativama koje se bore protiv mržnje i netolerancije u društvu. No, čuveni košarkaš nije direktno priznao svoju grešku u procjeni sadržaja kojeg je promovirao.

Razočarani u vodstvu NBA lige

“Nisam nikoga želio povrijediti. Nisam ja taj koji je napravio dokumentarac.

Rekao sam vam šta osjećam. Poštujem i prihvatam sve pripadnike društva. To je moja pozicija. Ne mogu biti antisemitski nastrojen, ako znam od kuda potječem”, poručio je Irving.

No, takvim njegovim istupom su ostali razočarani u vodstvu NBA lige, ali i u klubu. Netsi su Irvingu izrekli kaznu neigranja od najmanje pet utakmica, prenosi HRT.

“Tpekom posljednjih nekoliko dana pokušali smo u više navrata pomoći Kyrieju Irvingu da shvati štetu i opasnost onoga što je izrekao i poduzeo. To je počelo promoviranjem filma koji sadrži duboko uznemirujuću antisemitske poruke mržnje”, stoji u saopćenju koje su izdali Brooklyn Netsi.

Osjetili zabrinutost

“Danas smo osjetili zabrinutost. Kyrie je propustio javno i nedvosmisleno reći da ne podržava i ne dijeli antisemitske stavove te priznati postojanje određenih dijelova u filmu koji propagiraju mržnju.

To nije bilo prvi put da je dobio i propustio priliku pojasniti svoju poziciju. Takav propust je duboko uznemirujući, protivi se vrijednostima koje poštujemo kao organizacija i suprotno je ponašanju ekipe. Prema tome, smatramo da ga se u ovom trenutku ne može povezivati s Brooklyn Netsima”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh