Fudbal

Sumnja se na kriminalno upravljanje: FIFA podnijela krivičnu prijavu Seppa Blattera

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Josepha Seppa Blattera zbog finansija vezanih za Muzej fudbala u Cirihu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sepp Blatter - blogspot

FIFA je u utorak saopštila da sumnja na kriminalno upravljanje od strane bivšeg rukovodstva FIFA-e i kompanija radom na muzeju u obnovljenoj i unajmljenoj zgradi u centru grada.

Svjetski muzej fudbala FIFA otvoren je 2016. godine nakon što je utrošeno 140 miliona dolara (oko 115 miliona eura) za obnovu poslovne zgrade iz 1970-ih godina, što je uključivalo i 34 stana za iznajmljivanje.

Muzej je trebao biti otvoren u maju 2015. godine, kada je Blatter pobijedio na petim predsjedničkim izborima, ali je to odgođeno sve dok nije napustio dužnost pod pritiskom američkih i švajcarskih istraga o malverzacijama međunarodnih fudbalskih zvaničnika.

Blatter je FIFA-u obavezao ugovorom o najmu s vlasnikom zgrade, osiguravajućom kućom Swiss Life, koja zahtijeva plaćanje 360 ​​miliona dolara (oko 295 miliona eura) do 2045. godine po tržišnim cijenama, naveli su iz svjetske kuće fudbala.

Iz FIFA-e su kazali da je krivična prijava dostavljena lično kantonalnom tužilaštvu u Cirihu.

Blatter rizikuje istragu na lokalnom nivou, dok je već osumnjičen u dva krivična postupka koja su otvorili savezni tužioci o tome kako je trošio FIFA-in novac kao predsjednik, prenosi “SCsport“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh