Fudbal

Hrvatska nogometna liga uvela VAR tehnologiju

Posljednjeg dana januara utakmicom između Intera i istre 1961 kreće proljetni dio hrvatskog prvenstva. Bit će to historijski dan za hrvatski fudbal jer će utakmica u Zaprešiću biti premijerna u HNL-u na kojoj će se primjenjivati Video Assistant Referee ili skraćeno VAR tehnologija.

VAR tehnologija - BHRT.ba

VAR u Hrvatskoj kreće od proljetnog dijela prvenstva i primjenjivat će se na svim prvoligaškim terenima, ali i na utakmicama Kupa, prenosi “Hina”.

“Uvođenje VAR-a je veliki iskorak u HNS-u. Htjeli smo vratiti povjerenje gledatelja koje je bilo poljuljano i ovo je jako dobar potez”, kazao je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić na prezentaciji koja je održana u prostorijama Sudijske komisije u Sesvetama.

“Bitno je da se i mediji edukuju, kada i kako se koristi VAR, ali i predstavnici klubova i igrači. VAR će se koristiti na svim utakmicama. Naš interes je da se fudbal unaprijedi, to smo napravili s travnjacima, a sada i s VAR-om,” dodao je Kustić.

Predsjednik Komisije fudbalskih sudija i vođa projekta uvođenja VAR sistema u Hrvatsku Ante Kulušić podsjetio je da je HNS u ovaj projekt krenuo prije godinu i pol dana.

“Jučer smo dobili odobrenje za uvođenje VAR-a u hrvatski fudbal. Do početka proljetnog dijela prvenstva odradit ćemo edukaciju među svim klubovima, a vjerujem kako će mediji edukovati gledaoce. Uvjeren sam da ćemo VAR tehnologiju uvesti na najbolji mogući način. Riješit ćemo 95 posto spornih slučajeva, a u onih pet posto odlučivat će ljudski faktor. Ako smanjimo velike pogreške napravili smo mnogo,” dodao je Kulušić.

UEFA je prošle sezone na svojim takmičenjima koristila VAR na 55 utakmica. Pregledano je 427 situacija, a bile su samo 23 ispravke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh