Film i TV

Umrla Zekija Čuturić, jedna od najboljih interpretatorica sevdalinke u BiH

U Sarajevu je u 85. godini života preselila na Ahiret vrsna pjevačica sevdalinki i članica umjetničkog savjeta Fondacije SEVDAH Zekija Čuturić.

Zekija Čuturić - screenshot

Svoju rodnu Bosansku Dubicu i Sarajevo u kojem je provela gotovo cijeli život pronosila je širom svijeta, nastupajući i sarađujući sa najvećim muzičarima, autorima i izvođačima naše urbane tradicionalne pjesme sevdalinke.

Za arhiv Radija Bosne i Hercegovine snimila je desetine trajnih snimaka bosanskih i sandžačkih tradicionalnih pjesama. Za svoj umjetnički rad dobila je desetine društvenih i esnafskih priznanja. Posljednje među njima je Zlatna povelja za višedecenijski rad na očuvanju sevdalinke, koju joj je u maju 2022. godine dodijelila Fondacija “Sevdah”.

Dženaza će se obaviti u petak u 11 sati na Gradskom groblju Vlakovu. Vrijeme i mjesto komemoracije bit će nakdandno objavljeno, pišu Vijesti.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh