Film i TV

SVI SU GLEDALI SERIJU SULEJMAN VELIČANSTVENI, ALI MALO KO ZNA PRAVU ISTINU: Objavljena posljednja želja SULTANIJE HUREM

Malo ko zna da je čuvena sultanija Hurem, supruga i najveća ljubav sultana Sulejmana, rođena kao Aleksandra Anastasija Lisovska. Rođena je na teritoriji današnje Ukrajine i odrastala je u pravoslavnoj porodici. Otac joj je bio sveštenik.

Sultanija Hurem i Sulejman velicanstveni - Screenshot/YouTube

Ona je kao i mnoge druge devojke u to vreme, odvedena u Osmansko carstvo kao belo roblje. Legenda kaže da je Aleksandru veliki vezir Ibrahim paša poklonio Sulejmanu, i da je tako dospela u sultanov harem koji je brojao oko 300 robinja. takođe, legenda kaže da se sultan zaljubio u nju gotovo istog trena kada ju je ugledao.

Sultan je bio oduševljen njenom harizmom, njenom mudrošću i načinom razmišljanja, pa ju je brzo uzeo za blisku družbenicu, a potom i za ženu. Prešla je u islam i rodila je Sulejmanu šestoro dece. Iako je imao još tri supruge, veruje se da je Hurem voleo najviše, da joj je u svemu udovoljavao i da je zbog toga ona imala veliki uticaj na politiku Osmanskog carstva.

Zajedno su preživeli mnoge srećne i tužne događaje, gubitak sinova, udaju ćerki, rađanje unučića… Njihova ljubav smatra se jednom od najvećih koje istorija pamti.

Pred smrt sultanije Hurem, par je neko vreme bio razdvojen. Kada su se sreli posle dužeg vremena, Sulejman ju je odveo da vidi radove na novoj džamiji, i tada joj je rekao da je njegova duša tamo, i da će mu srce zauvek ostati u toj građevini.

Sulejman joj je tokom života ispunio sve želje, ali poslednja želja dirnula ga je do srži i poslednji put pokazala kolika je bila ljubav Hurem prema njemu.

Znala je da će umreti i zamolila je sultana da i ona zauvek počiva na mestu gde je rekao da će njegovo srce i duša zauvek počivati – u toj džamiji, koja je dobila naziv Sulejmanija.

Želja joj je bila ispunjena, a i sam Sulejman ostavio je nakon smrti svoju poslednju želju – da ga sahrane pored nje, u istoj džamiji.

Sultan je nadživeo Hurem osam godina, i nakon njene smrti u njegovom životu nije bilo više nijedne žene. prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh