Film i TV

Film “Quo vadis, Aida?” ušao u najuži izbor za nagradu Oscar

Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrade Oscar bit će održana 25. aprila

"Quo Vadis, Aida?" -Deblokada Produkcija

Film “Quo vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić ušao je u najuži izbor za nagradu Oskar u kategoriji za najbolje strano ostvarenje, objavila Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku.

Objava kandidatura bila je emitovana putem YouTubea.

“Quo vadis Aida?” će se za prestižnu nagradu takmičiti sa još četiri najbolja filmska ostvarenja. Tako Bosna i Hercegovina 19 godina od Tanovićeve “Ničije zemlje” ima ponovo film u najužoj nominaciji za Oscara.

Osim bh. filma, u utrci za titulu najboljeg stranog filma našli su se i filmovi: “Another Round” (Danska), “Better Days” (Hong Kong), “Collective” (Rumunija), “The Man Who Sold His Skin” (Tunis).

Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da je ovakav uspjeh filma “Quo vadis, Aida“ bio i očekivajući, s obzirom da je film Jasmile Žbanić naišao na vrlo pozitivne kritike, te već označen kao jedan od favorita za Oscara. To su također potvrdile nominacije i nagrade na brojnim drugim prestižnim festivalima. prenosi “Fokus“.

“Quo Vadis, Aida?” premijerno je prikazan u septembru prošle godine, a od tada dobio je nekoliko priznanja širom svijeta. Nagrađen je u Luksemburgu, Valenciji, Roterdamu, Goteborgu, Jerusalemu, Londonu, Savoli, Egiptu… Nedavno je nominovan i za dvije BAFTA nagrade u kategorijama Najbolji reditelj/ica i Najbolji strani film.

Pohvale su stizale sa svih strana, najugledniji filmski kritičari pisali su o filmu koji govori o najvećem zločinu, genocidu počinjenom proteklog rata u Srebrenici.

“Quo Vadis, Aida?: Život i smrt u Srebrenici” naslov je kritike koju je objavio New York Times, a koju potpisuje filmski kritičar A.O. Scott. Kako piše, bh. kanidat za Oskara mučna je i istinita priča o borbi prevoditeljice Ujedinjenih naroda za spas svoje obitelji od stradanja.

Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrade Oscar bit će održana 25. aprila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh