Estrada

BIO JE NAJMOĆNIJI VLADAR TURSKOG CARSTVA: Imao je četiri žene, a evo kako je zaista IZGLEDAO Sulejman Veličanstveni

Sulejman Veličanstveni bio je jedan od najmoćnijih vladara svijeta, a u nastavku teksta saznajte kako je on zaista izgledao

sulejman velicanstveni - Novi

Sulejman Veličanstveni poznat i kao Kanuni (Zakonodavac) bio je obrazovan vladar. Govorio je četiri jezika: arapski, persijski, srpski i čagatajski (stari oblik turskog jezika). Na vlast je došao kada mu je bilo 26 godina, a njegova vladavina je trajala 46 godina.

Za vreme svoje vladavine učestvovao u deset vojnih pohoda u Evropi i tri u Aziji. Za vrijeme njegove vladavine zauzet je Beograd 1521. godine, a osvajanjem Rodosa otvoren je pomorski put do Egipta, te su tako Turci imali potpunu kontrolu nad trgovinom Venecije i Đenove u Istočnom Sredozemlju.

Istoričari Sulejmana smatraju za najboljeg vladara kog je Osmansko carstvo ikada imalo, kako zbog velikih ekspanzija i diplomatskih sposobnosti, tako i zbog privrednog i kulturnog napretka carstva u njegovo vreme. Sulejman je izveo velike reforme u sudstvu koje se odnose na društvo, obrazovanje, poreze i krivično pravo, i zbog toga je poznat i kao “Zakonodavac”, piše istorijski zabavnik.

Kako je sultan Sulejman zapravo izgledao?

Na osnovu sačuvanih portreta, kao i opisa koji su ostavili savremenici danas je poznato kako je Sulejman zaista izgledao. Venecijanski diplomata Bartolomeo Kontarini ovako ga je opisao iz vremena kada je postao sultan: “Ima samo dvadeset pet godina, visok i mršav, ali žilav, mršavog i koščatog lica. Dlake na licu su primetne, ali jedva.”

Kasniji opisi, koji datiraju iz godina zrelosti, opisuje ga kao mršavog i naizgled krhkog, ali “mu je ruka veoma jaka i kaže se da najbolje od svih ume da puca lukom”.

Prva nacrtana slika delo je Albrehta Direra iz 1526. godine. On nikada nije sreo osmanskog sultana, već je sliku zasnovao na opisima venecijanskih trgovaca koji su bili u Carigradu. Sličan crtež je uradio i Hijeronimus Hopfer. U oba slučaja sultan se pojavljuje sa izduženim vratom, lučnim nosom i malim ušima i tako da likom jako podseća na pradedu Mehmeda II.

Ipak, sve ovo danas je u sjenci njegove velike ljubavi sa Hurem, ženom iz harema, pravoslavkom Rokselanom, koja je naknadno prešla u islam i kojom se oženio. Njihov sin Selim II naslijedio je Sulejmana nakon njegove smrti 1566.

Zahvaljujući popularnoj turskoj seriji “Sulejman Veličanstveni” danas je reč o jednom od najpoznatijih vladara ove zemlje. U seriji ga je, po ocjeni kritičara, maestralno igrao turski glumac Halit Ergenč, piše Stil.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh