Showbiz

Glumac Hadžihafizbegović objavio sliku snimljenu prije 40 godina: Uvijek mi izmami suze

Glumac Emir Hadžihafizbegović podijelio je na društvenim mrežama uspomenu sa samog početka svoje karijere. Riječ je o fotografiji koja je nastala tijekom snimanja filma “Otac na službenom putu”, ljubavno-povijesnom filmu redatelja Emira Kusturice snimljenom 1985. godine po scenariju Abdulaha Sidrana.

– Točno prije 40 godina nastala je ova i povijesna slika. Film “Otac na službenom putu” Emira Kusturice. Moja prva filmska uloga. Bio sam student prve godine glume na Akademiji u Sarajevu. Imao sam nepune 22 godine. S moje desne strane glumica Jelena Čović, s lijeve Emir Kusturica, u pozadini otac Morena de Bartolija – Josip de Bartoli, kraj kamiona čuveni gigant i far majstor Adil Lelo, kameru priprema Miki Uherka. Moj prvi filmski kadar snimio sam sa Pavlom Vujisićem i Mirjanom Karanović. Ova kuća, ta odmah lijevo gdje smo snimali je na potezu od higijene prema katoličkoj gimnaziji – rodna kuća nobelovca Vladimira Preloga. Ova slika mi uvijek izmami suzu. Kako smo svi tada bili plemenitiji, iskreniji i uvijek bili spremni biti blizu jedni drugima kad što zatreba. Nikad više ovog vremena i ljepote. Mornar Fahro, tako se u filmu zvao moj lik. Film je 1985. godine dobio Zlatnu palmu u Cannesu. Ne mogu se nagledati ove fotke. – napisao je glumac Emir Hadžihafizbegović na Facebooku.

Podsjetimo Radnja filma se odvija u Bosni i Hercegovini odmah nakon Drugog svjetskog rata, u vrijeme spora Staljina i Tita; glavni lik je dječak Malik (Moreno De Bartolli) čiji je otac Meša (Predrag Manojlović) pod sumnjom da djeluje za Informbiro, nakon što je nespretno izrekao mišljenje o karikaturi u Politici, uhićen i otpremljen u zatvor.

Emir zadnjih mjesec dana snima novi film redateljice Ivone Juke i jako ga je razveselila ta suradnja, u filmu “Quo vadis, Aida?” redateljice Jasmile Žbanić gledali smo ga kao glavnog zlikovca. Prošle godine je gostujući u emisiji “U svom filmu” kod Tončice Čeljuske otkrio da su zbog traume koja se probudila u ljudima čak morali i prekinuti snimanje.

– Ja sam ušao u toj prvoj sceni, krenuo u tu zločinačku agresiju, ljudi su počeli padati u nesvijest, statisti, ali ne figurativno nego doslovno – prisjetio se.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh