Nauka

Otkriven uzrok misterioznog pomora slonova u Africi

Stručnjaci su ustanovili koja je tačno bakterija kriva za niz misterioznih smrti afričkih slonova.

Pexels/Ilustracija

Dodaju da je s jačanjem klimatskih promjena sve veća vjerovatnoća pojave ovakvih pandemija.

Između kraja avgusta i novembra 2020. u sjeverozapadnom Zimbabveu uginulo je trideset i pet afričkih slonova.

Jedanaest životinja umrlo je u roku od 24 sata.

“Svi slonovi uginuli su u vrlo kratkom periodu. To je bio jedan od najzagonetnijih dijelova slagalice. Mnoge životinje umiru prilično blizu jedna drugoj, ali ne jedna uz drugu u tako kratkom razdoblju”, rekao je veterinar Chris Foggin, a prenosi CNN.

Ranije te godine u susjednoj Bocvani uginulo je oko 350 slonova u samo tri mjeseca.

Kada su stručnjaci analizirali uzorke s 15 slonova koji su umrli u Zimbabveu, otkrili su da je do pomora došlo zbog infekcije malo poznatom bakterijom Bisgaard takson 45, koja je uzrokovala trovanje krvi, prenosi Index..

“Prerano je reći da su klimatske promjene uticale na ovaj događaj, ali bi mogle utiecati u budućnosti ako budemo imali snažnije i dugotrajnije suše. Ako do toga dođe, vjerovatno ćemo ponovno svjedočiti ovakvom pomoru”, rekao je Foggin.

Što se tiče masovnog ugibanja slonova u Bocvani, to se pripisuje cijanobakterijama.

Te otrovne bakterije mogu se pojaviti sasvim prirodno u stajaćoj vodi, ali ponekad prerastaju i u tzv. divljorastuće plavozelene alge, pišu Nezavisne.

Foggin navodi da nema dokaza da postoji poveznica između smrti slonova u Zimbabveu i Bocvani.

Istraživanje naziva Pasteurella sp. associated with fatal septicaemia in six African elephants objavljeno je u časopisu Nature Communications.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh