Nauka

Naučnici vjeruju da imaju prvi meteorit koji je potekao sa Zemlje

Nešto više od pola kilograma težak meteorit, pronađen u Maroku…

Unsplash

Nešto više od pola kilograma težak meteorit, pronađen u Maroku, prema novim bi podacima mogao biti prvi meteorit koji su ljudi pronašli, a da je na Zemlju stigao iz svemira – i to nakon dugotrajnog “kružnog putovanja”.

Naime, ovaj meteorit proučila je jedna grupa naučnika a i proglasila ga prvim “zemaljskim meteoritom”, onim koji je potekao sa naše planete, proveo možda i 10.000 godina u svemiru, pa se potom vratio na Zemlju u obliku svemirskog meteorita.

Na ovaj zaključak ih je naveo neobični sastav samog meteorita – on se, naime, podudara sa sastavom vulkanskih stijena na Zemlji. Kako ne bi bilo ništa čudno naći kamen zemaljskoga porijekla na našoj planeti, bilo je potrebno potvrditi i da je on zaista stigao iz svemira.

Do toga se došlo dodatnom analizom, koja je pokazala da su određeni elementi unutar meteorita izmijenjeni pod dugotrajnim utjecajem kozmičkog zračenja. Pretvoreni su u svoje izotope, čija visoka koncentracija nije mogla nastati kroz uobičajene procese koje vidimo na Zemlji. Koncentracija izotopa (primjerice 10Be, 3He i 21Ne) viša je nego u zemaljskom tlu, ali niža od one u “normalnim” meteoritima – pa je iz tog razloga i zaključeno kako je riječ o vrlo neuobičajenoj pojavi.

Na temelju tih podataka istraživači zaključuju da je meteorit Northwest Africa 13188 (NWA 13188) u prošlosti bio odlomljen od Zemlje, kao rezultat udara nekog velikog i snažnog asteroida. Proveo je, za meteor, kratko vrijeme u svemiru (procijenjeno na 2 do 10 hiljada godina), kružio Sunčevim sistemom, pa se potom spletom okolnosti vratio na matičnu planetu. Da je riječ o takvoj sudbini, potvrđuje još jedan dokaz – kora meteorita, nastala taljenjem površine prilikom vatrenog ulaska u Zemljinu atmosferu.

NWA 13188 su vjerojatno pronašli marokanski beduini, da bi on nešto kasnije, 2018. godine, završio u rukama jednog preprodavača. Konačnoci ga je na izložbi u Parizu kupio Albert Jambon, profesor s tamošnjeg univerziteta Sorbonne. Zbog neformalnog načina pronalaska nije sasvim jasno kada je meteorit i gdje točno pao, ali naučnici vjeruju da se može povezati sa nekim od davno nastalih kratera u Sahari.

Istraživanje, koje daje zaključak da je riječ o prvom otkrivenom zemaljskom meteoritu, predstavljeno je ovoga mjeseca na geokemijskoj konferenciji Goldschmidt 2023 u Lyonu, piše Bug.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh