Nauka

Pronađeni dijamanti u meteoritu sa druge planete u Africi

Neobični heksagonalni dijamanti pronađeni su u meteoritu, za koji se sumnja da je poreklom sa druge planete, na prostoru sjeverozapadne Afrike.

Twitter - Pronađeni dijamanti u meteoritu sa druge planete u Africi

Pretpostavlja se da pronađeni dijamantiu, sa četiri meteorita u sjeverozapadnoj Africi, potiču sa “drevne patuljaste planete”, a naučnici ističu da postoji mogućnost da pokažu veću tvrdoću od zemaljskih dijamanata, prenio je specijalizovani naučni časopis “NewScientist”.

“Ovo je, zaista, uzbudljivo otkriće, jer je bilo nekih ljudi na terenu koji su sumnjali u postojanje ovog materijala”, kaže Alan Salek sa Univerziteta “RMIT” u Melburnu, u Australiji, koji je član tima koji je došao do ovog pronalaska.

Heksagonalni dijamanti, kao i obični dijamanti, napravljeni su od ugljenika, ali su njihovi atomi raspoređeni u heksagonalnu strukturu, a ne u kubnu, što je slučaj dijamanata koji se nalaze na Zemlji.

Takođe, poznati kao “lonsdaleit”, heksagonalni dijamanti su prvi put prijavljeni u meteoritima u SAD i Indiji 1960-ih godina, međutim, prethodno otkriveni kristali bili su toliko mali (veličine nanometara), da je bilo teško potvrditi da li su to zaista heksagonalni dijamanti.

Kako bi došli do ovog otrkića, Salek i njegove kolege koristili su elektronski mikroskop, koji je uspio da zaviri u 18 uzoraka meteorita, od kojih je jedan bio iz Australije, a ostali iz sjeverozapadne Afrike.

Time su pronašli heksagonalne dijamante u četiri afrička meteorita, sa nekim kristalima veličine do mikrometra, što je oko 1.000 puta veće od dosadašnjih otkrića, a taj podatak je potvrdio neobičnu heksagonalnu strukturu.

“Na osnovu hemijskog sastava meteorita koji su ih doveli na Zemlju, čini se da su se heksagonalni dijamanti formirali unutar patuljastih planeta”, istakao je Endi Tomkins sa Univerziteta “Monaš” u Melburnu, koji je vodio istraživanje.

Analiza tima sugeriše da su kristali nastali reakcijom između grafita, koji je napravljen od atoma ugljenika naslaganih u slojeve, i tečnosti vodonika, metana, kiseonika i sumpornih hemikalija koja je verovatno nastala kada se asteroid srušio na patuljastu planetu.

Predviđa se da će heksagonalni dijamanti biti oko 60 odsto tvrđi od običnih dijamanata, na osnovu njihove strukture, a ova dodatna tvrdoća mogla bi imati važnu industrijsku primjenu ako bi se mogla napraviti sintetički, navode naučnici, piše Tanjug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh