Nauka

Da li je ovo razlog zašto korona virus može da izazove moždani udar?

62 posto od 125 hospitalizovanih pacijenata sa korona virusom u Britaniji doživelo moždani udar tokom boravka u bolnici.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Naučnici kažu da bi hiperaktivnost u ćelijama zgrušnjavanja krvi mogla da budu uzrok moždanog udara i srčanog udara kod pacijenta sa korona virusom.

Stručnjaci sa Univerziteta Juta napravili su važno otkriće upoređujući krv 82 osobe od kojih je polovina bila pozitivna na korona virus.

Trombociti, krvne ćelije koje zgrušavaju krv bile su mnogo aktivnije u uzorcima uzetim od pacijenata sa kovidom-19, navode u studiji.

Zapravo, trombiociti su se stezali brže, a to je proces koji dovodi do stvaranja krvih ugrušaka.

Upala izazvana virusom vjerovatno će podstaknuti promjenu rekli su naučnici.

Ovaj nalaz može da ima značajan uticaj na to kako će ljekari postupati sa pacijentima koji su u riziku od opasnih krvnih ugrušaka.

Studija je pokazala kako do 30 posto pacijenata u bolnicama pati od krvih ugrušaka kao rezultat komplikacije virusa, ali ljekari tek sada počinju da razumiju zašto se to dešava.

Iako se zna da korona virus izaziva respiratorne probleme, postoji niz štetnih efekata koje može da izazove na organe koji nisu pluća.

Tromboza nastaje kada se u arterijama i venama formiraju krvni ugrušci koji mogu da blokiraju krvotok što može da izazove srčani udar, moždani udar ili plućnu emboliju.

Studija prošle sedmice otkrila je da je 62 posto od 125 hospitalizovanih pacijenata sa korona virusom u Britaniji doživjelo moždani udar tokom boravka u bolnici, prenosi “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh