Nauka

U Rusiji počelo testiranje novog metoda liječenja korona virusa

Ljekari Federalnog medicinsko-biološkog centra ‘Burnazjan’ iz Rusije testirali su novi metod liječenja virusa korone – u barokomori.

Koronavirus - Tanjug/Ap

U mnogim istraživanjima koja su rađena u svijetu, naglašava se da normobarska terapija kiseonikom daje pozitivan rezultat – rekao je zamjenik direktora Centra Jurij Udaljov za televiziju “REN”.

On je istakao da je u sistemu Federalne medicinsko-biološke agencije ovaj metod korišćen za liječenje sportista i dodao da su ljekari počeli da ga koriste već dva dana nakon objavljivanja rezultata istraživanja.

Prvi pacijent se već tako liječi – dodao je ljekar.

Po njegovim riječima, klinička efikasnost ove metode je dokazana, a njegova suština je u zasićenju organizma kiseonikom: to se može uraditi samo pomoću maske ili respiratora. Još jedan način je i barokomora.

Ima više vrsta barokomora, u ovom slučaju je to normobarska barokomora, koja upravo i daje taj efekat najboljeg protoka kiseonika – objasnio je ljekar, prenosi “Sputnjik“.

On je dodao da ovaj metod liječenja odgovara oboljelima srednjeg stepena. Dovoze ih u Centar iz kliničkih odjeljenja, a nakon liječenja oni ih vraćaju u bolnice.

Zajedno sa ljekarima iz Centra ovaj metod liječenja koriste i stručnjaci iz Centra za sportsku medicinu Rusije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh