Nauka

U afričkoj divljini fotografisana rijetka zebra “plavuša”

U Nacionalnom parku Serengeti zapažena je, veoma rijetka, zebra ‘plavuša’. Njeno ponašanje, zabilježeno okom fotografa Nacionalne Geografije, svjedoči o tome da i svjetle zebre mogu sretno da žive u divljini.

Zebra plavuša - Nationalgeographic.rs

Životinje sa poremećajem koncentracije melanina prava su rijetkost i bogatstvo za oko fotografa. Međutim, njihov život sa ostalim jedinkama može da trpi zbog ispoljene različitosti.

Zebra koju je, dok je bio na zadatku, slučajno zapazio Serđo Pitamic, ima djelimični albinizam. Albinizam ili nedostatak melanina (pigmenta koji daje ‘tamnu’ obojenost koži, kosi ili krznu) prisutan je kod različitih vrsta životinja od orangutana do pingvina. Suprotno od albinizma je melanizam (preobojenost tamnim pigmentom), koja je nešto češća kod velikih mačaka, ali zastupljena je i kod drugih vrsta životinja.

Albinizam je rijetka pojava kod zebri u divljini, češća je pojava kod onih koje žive u zatočeništvu. Naučnici zbog toga nikad nisu bili sigurni da li zebra sa albinizmom može da preživi u divljini. Njihove crne pruge ne služe kamuflaži, kako bi se zaštitile od predatora u mraku, niti bijele pruge služe da bi održale hladnoću, tokom dana, kako se tvrdilo. Postoje dokazi koji ukazuju na to da je svrha crnih i bijelih pruga kako bi se odbranile od ujeda mušica, kojih je mnogo u vrelim afričkim ravnicama i planinama.

Jedina opasnost koja postoji za zebru sa albinizmom je da ne bude prihvaćena od svog čopora – a ostati grupisan je u slučaju ovih životinja jedina isprobana metoda protiv predatora. Fotografije potvrđuju da ova, po svemu autentična, jedinka sretna i sasvim normalno živi uprkos drugačijoj obojenosti.

Kao što se po zvuku i mirisu razlikuju jedinke u životinjskom svijetu, kod zebri, koje imaju odlične sposobnosti zapažanja, pruge su najupečatljiviji znak raspoznavanja. Ispruganost zebre je uvijek autentična, poput otiska prsta kod ljudi.

U prirodi su zapaženi slučajevi potpuno crnih, zebri sa melanizmom, pa čak i zebre sa mrljama umjesto pruga.

Neko vrijeme se smatralo da je jedina ‘plava’ zebra Zoi, koja je živjela na ranču ‘Tri prstena’, u prihvatilištu za životinje na Havajima. Međutim, ona je uginula 2017. godine. U okviru privatnog rezervata, Nacionalnog parka Maunt Kenija, postoji mali čopor specijalne vrste zlatnih zebri. Za ovaj mali čopor se smatra da se specijalno uzgaja i održava upravo zbog njihove boje.

U prirodi postoji tri vrste zebri – afrička ravničarska zebra, planinska zebra i Grevijeva zebra, a sve one imaju neznatno različite pruge. Iako su specifičnosti evoluirale, njima ove različitosti nisu prepreka. A fotografija je dokaz da i u prirodnom okruženju mogu da se nađu zebre sa albinizmom, piše “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh