Nauka

Ekskluzivne fotografije: Super-rijetki crni leopard primijećen u Africi prvi put za 100 godina

Smatra se da crne mačke donose nesreću, ali kada je biolog Nik Pilfold čuo da se jedna skriva negdje u centralnoj Keniji, znao je da je u pitanju nešto posebno.

Crni leopard - Nationalgeographic.rs

Biolog iz Kenije i njegov tim rasporedili su više kamera na području Loisaba Conservancy u Laikipiji, a nedugo zatim su i dobili ono što su tražili – neosporni dokaz super-rijetkog melanističkog leoparda, piše “National geographic“.

Mlada ženka je primijećena u društvu većeg, normalno obojenog leoparda, takođe ženke, za koju se pretpostavlja da joj je majka.

Suprotno od albinizma, melanizam je rezultat gena koji uzrokuje višak pigmenta u koži ili dlaci životinje tako da izgleda crno. Melanisički leopardi su decenijama prijavljivani u Keniji i okolini, ali naučna potvrda njihovog postojanja bila je prilično rijetka.

Objavljene prvi put u januaru u časopisu African Journal of Ecology, ove fotografije predstvalju prvu naučnu dokumentaciju o takvom stvorenju u Africi za skoro cijeli jedan vijek.

“Skoro svi tvrde da su bar jednom vidjeli crnog leoparda, to je tako mistična stvar”, kaže Nik Pilfold.

“Čak i ako pričate sa starijim ljudima koji su bili vodiči u Keniji prije mnogo godina, kada je lov bio legalan (50-ih i 60-ih godina), postajalo je poznato pravilo da ukoliko vidite crnog leoparda nikako ga ne smijete ubiti.”


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh