Nauka

Švedski naučnici proizveli gorivo od ostataka drveća

Da li će se korijenje, grane i grančice jednog dana koristiti za pogon automobila? Tome se nadaju švedski naučnici nakon što su proizveli bioprodukt koji, zasad skromno, čini upravo to.

Drvo - Ilustracija / Vestinet.rs

Hemičar Kristijan Hulteberg sa univerziteta u Lundu iskoristio je crnu tečnost koja je otpad u proizvodnji celuloze i papira kako bi stvorio polimer lignin.

Nakon pročišćavanja i filtracije, pretvorio ga je u mješavinu goriva.

Zapravo koristimo dio stabla koji je otpad u proizvodnji celuloze i papira…taj dio dodaje vrijednost manje iskoristivim dijelovima stabala“, rekao je on.

U smislu zaštite okoline, Hulteberg kaže da je bolji od ostalih biogoriva poput etanola.

Dobar dio kontroverzi povezanih s proizvodnjom etanola proizlazi iz upotrebe sirovina koje se zapravo mogu koristiti za ishranu ljudi“, pojasnio je.

Hulteberg je izgradio eksperimentalnu elektranu i nada se da će “šumsko gorivo” biti u široj upotrebi do 2021.

Iako će zadovoljavati samo dio potreba švedskih vozača, očekuje da će, zajedno s drugim obnovljivim izvorima na kojima se radi, pridonijeti smanjenju upotrebe fosilnih goriva, piše “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh