Mobiteli

Ove Android aplikacije sadrže opasan virus: Obrišite ih što prije s mobitela

Virus omogućava prevarantima da daljinski preuzmu neke opcije, uključujući navigaciju zaslonom i davanje niza dopuštenja.

Android - Bernard Goldbach / Flickr.com

Ako koristite Android uređaj, provjerite imate li neku od ovih opasnih aplikacija i deinstalirajte je sa svog mobitela. Naime, Google je uklonio ukupno 13 aplikacija iz svoje trgovine Play nakon što su sigurnosni stručnjaci iz McAfeeja otkrili da su zaražene opasnom greškom Xamalicious.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon instalacije aplikacije opasni virus omogućava prevarantima da daljinski preuzmu neke opcije, uključujući navigaciju zaslonom i davanje niza dopuštenja. Uz takvu vrstu pristupa, hakeri mogu zaraziti uređaje neželjenim špijunskim softverom ili čak bankovnim trojancima koji kradu novac, a da vlasnik uopće nije svjestan da se nešto loše događa, piše Poslovni.hr.

Ovo su aplikacije koje trebate izbrisati:

– Essential Horoscope for Android

– 3D Skin Editor for PE Minecraft

– Logo Maker Pro

– Auto Click Repeater

– Count Easy Calorie Calculator

– Sound Volume Extender

– LetterLink

– Numerology: Personal Horoscope & Number Predictions

– Step Keeper: Easy Pedometer

– Track Your Sleep

– Sound Volume Booster

– Astrological Navigator: Daily Horoscope & Tarot

– Universal Calculator

Ako ste instalirali neku od ovih aplikacija, uklonite je što prije sa svog Androida. Osim toga, express.co.uk savjetuje da pokrenete antivirus kako biste provjerili je li Xamalicious instaliran bez vašeg znanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh