Mobiteli

Otkriće za punjače: U budućnosti telefone ćemo puniti…urinom!

Iako su nam telefoni sve snažniji i snažniji, sam razvoj tehnologije za baterije u posljednjih 10 godina i nije napredovao koliko se očekivalo.

Zato umjesto autonomija od tjedan dana, danas od telefona očekujemo da mogu izdržati barem jedan cijeli dan. U Velikoj Britaniji, znanstvenici ne rade na produljenju autonomije baterija, ali su razvili novu tehnologiju. Prema njima, u budućnosti telefone ćemo puniti urinom.

Razvojni centar Bristol BioEnergy, razvio je novu tehnologiju punjenja baterija i to vjerovali ili ne, urinom. Projekt nosi ime „Pee Power“ (snaga urina), a demonstriran je na Glastonbury festivalu tehnologije prije dvije godine u prototipnoj fazi, a sada se već tehnologija itekako pomaknula prema svakodnevnoj primjeni.

Stvar funkcionira tako da u spremniku (odnosno bateriji) žive mikrobi koji se hrane organskim tvarima u urinu i tako stvaraju električni naboj. Uz par drugih komponenti, taj naboj se pretvara u struju te je već i prije dvije godine, jedna ovakva baterija uspjela dati 300Wh što bi jednu običnu žarulju napajalo strujom 300 sati bez prekida.

Trenutno, Bristol BioEnergy radi na tome da baterije s mikrobima fizički smanje. Za početak, koristili bi ovakvo punjenje za manje kućne uređaje, a onda bi se krenulo i prema Power bankovima za telefone i manje elektroničke uređaje. Baterijske ćelije koje su razvili nazivaju „Microbialnim ćelijama“, a nakon obrade urina u njima, ostatak je čista voda. Tako bi punjenjem telefona u budućnosti vraćali dio izgubljene vode u tijelu, a i imali obnovljiv izvor energije gdje god se našli.

Itekako zanimljiva tehnologija koja se treba još razvijati, ali očito je da se gotovo svaka industrija (milom ili silom) okreće prema obnovljivim izvorima energije, prenosi bajtbox.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh