Kompjuteri i gadgeti

Microsoft preuzima manjinski udio u G42: Partnerstvo za razvoj AI aplikacija i usluga

Brad Smith, predsjednik Microsofta, pridružit će se upravnom odboru tvrtke G42. Ovo ulaganje dodatno razvija već postojeće partnerstvo između ove dvije tvrtke, gdje Microsoft sada preuzima manjinski udio.

Microsoft - Pixnio

Tvrtka G42 planira koristiti Microsoft Azure u oblaku za pokretanje svojih AI aplikacija i usluga. Dok će istovremeno implementirati Microsoftove ponude u oblaku. G42 je odgovoran za upravljanje podatkovnim centrima i prodaju AI aplikacija. Uključujući razvoj velikog arapskog jezičnog modela nazvanog Jais, koji će biti dostupan putem Azure platforme.

Ovo komercijalno partnerstvo, podržano jamstvima vlada SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata, predstavlja prvi obvezujući sporazum takve vrste. Cilj je osigurati siguran, pouzdan i odgovoran razvoj i implementaciju umjetne inteligencije, piše Seebiz. Suradnja je detaljno regulirana Međuvladinim ugovorom o jamstvu između G42 i Microsofta, koji je razvijen u bliskoj suradnji s vladama UAE i Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik G42, Sheikh Tahnoon bin Zayed Al Nahya, također je savjetnik za nacionalnu sigurnost UAE.

Ovo partnerstvo dolazi nakon detaljnog ispitivanja veza G42 s Kinom. U siječnju je zastupnik Predstavničkog doma Mike Gallagher pozvao na temeljito ispitivanje tvrtke G42 zbog navodnih veza s kineskim tvrtkama na crnoj listi, poput Huaweija. I suradnje s kineskom vojskom i obavještajnim službama. Tvrtka G42 je kategorički odbacila optužbe. Izjavila je da slijedi komercijalnu strategiju od 2022. kako bi se uskladila s američkim partnerima i ne surađivala s kineskim tvrtkama.

Iako je G42 navodno ulagala u kineske tvrtke, uključujući ByteDance, vlasnika TikToka, novo partnerstvo s Microsoftom naglašava njezinu opredijeljenost za suradnju s američkim partnerima. Kao i usklađivanje s propisima o međunarodnoj trgovini i sigurnosti, piše Financa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh