Kompjuteri i gadgeti

Oboren rekord: Čip sa rezultatom većim od dva miliona

Očekuje se da će Mediatek objaviti Dimensity 9300 čip sa jedinstvenim osmojezgarnim CPU-om, a danas se pojavio u AnTuTu bazi podataka.

Ilustracija/Arhiva | Čip

Postignut je rezultat veći od dva miliona, što je novi maksimum, a rezultati za svaku komponentu su takođe vredni pažnje.

Ovaj CPU će imati četiri Cortex-X4 jedinice i četiri Cortex-A720, vjerovatno u kombinaciji 1+3+4 klastera. Ne postoje “male” Cortex-A520 jedinice.

Uređaj koji je korišten u ovom testu je nepoznat, a broj modela nam ništa ne govori – mogao bi biti samo za testiranje. Zna se da ima 16 GB RAM-a i 512 GB memorije, dok je OS Android 14.

Ovaj rezultat je prvi put da smo vidjeli da telefon premašuje prag od dva miliona na AnTuTu ljestvici.

Svaka komponenta je mnogo veća od bilo kog rezultata Snapdragon 8 Gen 2 – CPU je 65% bolji, GPU za 55%, LPDDR5X RAM + UFS 4.0 je 33% brže, a UX je postigao više od 50% bolji rezultat.

Sve ovo su sirove performanse hardvera, a malo je vjerovatno da će stvarno iskustvo biti tako dramatično, osim ako ne bude bilo dovoljno impresivno hlađenje. Mediatek tek treba da objavi kada će Dimensity 9300 stići i koji telefoni će ga prvi imati, piše b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh