Internet

Otkrijte šta Google zna o vama: Evo kako možete spriječiti da vas prati

Svaki put kad posjetite internet, negdje ostane zapisano sve što se kliknuli, pročitali ili uradili.

Google - avaz.ba

Svaki put kad posjetite internet, negdje ostane zapisano sve što se kliknuli, pročitali ili uradili. Da li ste ikada poželjeli da saznate šta sve Google zna o vama?

Vaše podatke tehnološki giganti u današnje vrijeme tretiraju kao robu – sve što je besplatno, uglavnom platite upravo informacijama o sebi. Najveći od najvećih, Google, ima idealnu platformu za prikupljanje podataka o onima koji ga koriste, a evo kako da otkrijete šta sve znaju o vama, piše B92.

Prvo da vidimo šta sve Google sakuplja o svojim korisnicima. Tu spadaju: podaci o pretraživanju, lokaciji, uređaju, korišzenju, kolačići, podaci o nalozima, mailovima, glasovnoj pretrazi, YouTube historija, i, na kraju, podaci o interakciji sa oglasima.

Kako biste otkrili šta sve Google ima od vaših podataka, odnosno šta sve zna o vama i vašim navikama, pratite sljedeće korake: Prijavite se na Gmail ili Google, zatim idite gore desno, pa odaberite “Apps” -> “Account”.

Odatle, nađite “Privacy & Personalization”, pa potom “Manage your data & privacy”. Tu nađite “Ad Settings” i zatim “Ad personalization”. Ovdje ćete vidjeti sve što je Google povezao s vašim pretragama, Gmail podacima i YouTube ihstorijom.

Na sličan način možete da vidite i da li je uključeno praćenje historije lokacije (“Account” -> “Manage your data & privacy” -> “Location History”), kao i da isključite praćenje vaših aktivnosti online (“Account” -> “Manage your data & privacy” -> “Web & App Activity”).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh