Internet

Google u tajnosti radi na proizvodnji nevidljivog vojnog drona

Bivši izvršni direktor kompanije Google, Erick Schmidt, tiho planira novosti u odbrambenoj tehnologiji.

Unsplash

Riječ je o projektu nevidljivog vojnog drona, kažu četiri izvora upoznata sa projektom za časopis Forbes. O postojanju projekta nije se ranije izvještavalo, a on još nije javno predstavljen.

Cilj projekta je da se napravi američka alternativa za kineske dronove, a razviće se sistemi bespilotnih letjelica za isključivo korištenje na ratištima, kažu dva izvora.

Tri izvora upoznata temom istakla su da je projekat pod velikim uticajem Schmidtovih nedavnih posjeta Ukrajini, gdje je tokom poslednjih godinu dana ostvario kontakte sa vladinim zvaničnicima i vojnim liderima. Dva od ta tri izvora kažu da je uključen i Sebastian Thrun, suosnivač laboratorije Google X.

Forbes nije uspio da sazna ko, osim Thruna, još učestvuje u ovom tajnom projektu, kada je projekat započeo i da li je Schmidt jedini koji ga podržava.

Schmidt je u nekoliko navrata govorio o načinu na koji dronovi mijenjaju rat u Ukrajini.

“Budućnost rata odrediće dronovi, koji će ga i voditi”, napisao je Schmidt u kolumni za WSJ prošle godine, poslije posjete Kijevu. Američki listovi pisali su tada da je Schmidt, zajedno sa drugim investitorima, obećao 10 miliona dolara ukrajinskom startapu D3 koji se fokusira na vojnu tehnologiju.

Otkad je 2017. napustio poziciju u kompaniji Google, Schmidt je dosta vremena i novca posvetio spajanju interesa Silicijumske doline i Pentagona putem različitih savetničkih odbora, organizacija i kompanija, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh