Internet

Odbačene tužbe u Indijani protiv TikToka

Sudija je odbacio tužbu države Indijana protiv TikToka koji je optužen za ugroženost bezbjednosti djece.

Sudija je rekla da besplatno preuzimanje aplikacije ne predstavlja potrošačku transakciju prema Zakonu o obmanjujućoj prodaji Indijane kao i da sud nema nadležnost nad radom ove mreže.

Tužba, koja je podnijeta u decembru 2022. godine, bila je prva ozbiljna akcija koju je država preduzela protiv društvenih mreža. Podnosioci tužbe su izjavili da poštuju sud ali da se ne slažu i da razmatraju ulaganje žalbe.

Prilikom podnošenja tužbe TikTok je okarakterisan kao zlonamjerna prijetnja kineske kompanije koja nanosi štetu korisnicima u Indijani. U tužbi se navodi da TikTok privlači mlade ljude na svoju platformu pod izgovorom da je bezbjedna, ali ih izlaže neprikadnom sadržaju, uključujući upotrebu droge i alkohola, golotinju i vulgarne riječi. Takođe se tvrdi da kompanija prikuplja osjetljive podatke i lične podatke o potrošacima.

Indijana se tokom posljednjeg mjeseca pridružila drugim državama u tužbi protiv Mete gdje je pokazana zabrinutost zbog izazivanja zavisnosti od mreža kod djece što može da naškodi mentalnom zdravlju mladih korisnika.

Indijana je bila jedna od prvih država koja je naredila da se TikTok zabrani na uređajima vlade. Međutim, nakon što je njihov sud odbacio optužbe, postavlja se pitanje da li sve bilo samo “nepotrebna halabuka” ili se tek očekuje dalji rasplet sudskih procesa protiv kineskog neprijatelja, prenosi “PCpress“?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh